Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avtohtone narodne skupnosti v Avstriji opozarjajo na jezikovno ogroženost

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 02. 2024 / 13:19
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.02.2024 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avtohtone narodne skupnosti v Avstriji opozarjajo na jezikovno ogroženost
Slomškova hiša v Celovcu. FOTO: Tatjana Splichal

Avtohtone narodne skupnosti v Avstriji opozarjajo na jezikovno ogroženost

Konferenca predsednikov sosvetov avtohtonih narodnih skupnosti v Avstriji pri Uradu zveznega kanclerja začenja medijsko kampanjo in nemudoma zahteva pogovore ter zakonske ureditve.

Konferenca predsednikov, ki temelji na društvenem pravu, je platforma predsednikov in podpredsednikov vseh šestih sosvetov avtohtonih narodnih skupnosti v Avstriji pri Uradu zveznega kanclerja, katere cilj je čim bolje koordinirati sodelovanje med sosveti posameznih narodnih skupnosti ter politiki komunicirati sklepe in zahteve sosvetov narodnih skupnosti in od nje zahtevati njihovo izpolnitev.

Želijo reformo treh zakonov

Pred kratkim je na Dunaju potekala seja upravnega odbora Konference predsednikov, na kateri so vsi predstavniki narodnih skupnosti ponovno opozorili na grozeč položaj jezikov narodnih skupnosti. Po navedbah predstavnikov vseh avtohtonih narodnih skupnosti Avstrije »je za preprečitev izumrtja jezikovne raznolikosti v Avstriji takoj potrebna reforma Zakona o manjšinskih šolah, Zakona o zasebnih šolah ter Zakona o narodnih skupnostih in ureditev nadaljnjih pravnih okvirnih pogojev na deželni ravni«.

Od jasli do univerze

»Glede tega je za avtohtone narodne skupnosti treba vzpostaviti neprekinjeno ponudbo za izobraževanje, od jasli do univerze, znotraj in izven avtohtonega naselitvenega območja ter zlasti v smislu Evropske listine o regionalnih in manjšinskih jezikih v urbanih središčih, kot predvsem na Dunaju in v Gradcu, za vse avtohtone narodne skupnosti zagotoviti neprekinjeno ponudbo za izobraževanje. Žal kljub številnim prizadevanjem ni bilo mogoče rešiti niti sistemskega financiranja zgledne šole Komenskega oz. uveljaviti zakonske ureditve za avtohtono češko, slovaško in madžarsko narodno skupnost na Dunaju,« je z velikim razočaranjem povedal podpredsednik Konference predsednikov ter predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik.

Zagnali medijsko informacijsko kampanjo, želijo tudi pogovor s političnimi odločevalci

Zaradi grozečega položaja jezikov so na seji upravnega odbora Konference predsednikov sprejeli sklep o medijski informacijski kampanji glede jezikovne politike ter o pogovorih z vsemi zveznimi predsedniki strank, s pristojnimi zveznimi ministri ter deželnimi glavarji na Dunaju, Gradiščanskem, avstrijskem Koroškem in avstrijskem Štajerskem. S tem povezana pisna vprašanja za pogovore so pisno posredovali vsem naslovnikom, so še sporočili iz Konference predsednikov sosvetov avtohtonih narodnih skupnosti v Avstriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh