Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kvintet bratov Smrtnik po 38 letih prenehal javno nastopati

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 12. 2023 / 14:37
Oznake: Kultura, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2023 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kvintet bratov Smrtnik po 38 letih prenehal javno nastopati
Kvintet bratov Smrtnik sestavljajo bratje in bratranec. Fotografija je z nastopa v Cankarjevem domu leta 2021. FOTO: Vito Tofaj

Kvintet bratov Smrtnik po 38 letih prenehal javno nastopati

Družinska pevska zasedba Kvintet bratov Smrtnik, ki je pustila velik pečat v kulturnem delovanju koroških Slovencev, je po 38 letih prenehala delovati. Sled so pustili tako v Avstriji in Sloveniji kot tudi širše. Pevska pot bratov Smrtnik se je začela v otroškem pevskem zboru v Ebriachu/Obirskem. To je bil majhen zbor, ki je bil že od malih nog znan po triglasnem petju.

Razloge za prenehanje javnega nastopanja je v pogovoru za spletni portal e-Koroška v imenu kvinteta pojasnil Vladimir Smrtnik. Kot je dejal, ta korak ni bil enostaven ter da je treba najti pravi trenutek za slovo. »Z odrov smo želeli sestopiti še v času, ko nas naša publika še zelo rada posluša, ko smo nekako še v dobri kondiciji in ne potem, ko te morda kaka druga okoliščina prisili, da moraš končati pevsko delovanje.«

»Naša pesem je večna«

O tem koraku so razmišljali že od začetka pandemije, saj takrat ni bilo niti vaj niti nastopov. V 38 letih so kot pevska zasedba mnogo doživeli, veliko dosegli ter videli in obiskali različne dele sveta. »Težko je najti po vsem tem spet motiv za kvalitetno nadaljevanje. Zato se nam je zdel trenutek pravi in smo skupaj sprejeli to odločitev,« poudarja Vladimir Smrtnik in dodaja, da bodo njihove pesmi živeli naprej. »Slovenska pesem je večna, tudi naša. Ne pozabite, da smo posneli 6 zgoščenk in dve DVD-plošči. Po kanalu youtube se nas lahko gleda ter posluša tudi v prihodnje.«

O spominih in gostovanjih

V letih nastopanja so spoznali mnogo ljudi in pevske kolege, iz katerih so nastala prijateljstva, ki jih ne bo konec, je prepričan Smrtnik. »Mislim, da smo lahko mnogo doprinesli k boljšemu sožitju med narodnima skupnostima na Koroškem pa tudi k poglabljanju vezi med Slovenci doma in po svetu.« Posebej lepi spomini jih vežejo na Argentino, kjer živijo in delujejo slovenski rojaki, »ki čutijo slovenstvo v srcu bistveno bolj globoko kot marsikdo v matični domovini. /…/ To so narodnjaki, da jim ni para in njihova ljubezen do slovenske pesmi in besede nas je ganila ter se nas dotaknila na poseben način.« Omenil je tudi turnejo po Armeniji, na kateri jih je med drugim spremljal krški škof Jože Marketz. 

Nastop ob 30-letnici Slovenije

Kvintet bratov Smrtnik je nastopil tudi na različnih programih slovenske televizije. Posebna izkušnja zanje je bil nastop na državni proslavi ob 30-letnici slovenske države na Kongresnem trgu v Ljubljani, »saj smo se samostojnosti Slovenije leta 1991 kot zamejski Slovenci veseli najbrž vsaj tako kot tudi rojaki v državi sami«, se spominja Vladimir Smrtnik. 

Prvič so javno nastopili 14. junija 1985 v slovenskem kulturnem domu Pri Cingelcu na Trati pri Ferlachu/Borovljah.

Štirje bratje in bratranec

Kvintet bratov Smrtnik sestavljajo štirje bratje in bratranec. Po njegovem mnenju ima družinski sestav veliko prednost, in sicer »zaradi sličnosti glasov, zaradi enake izgovorjave in fonetike, taki sestavi zvenijo posebno in imajo tudi en poseben čar. To smo smeli doživljati domala povsod, kjer smo nastopili, ljudje so nas res z velikim navdušenjem sprejeli in spremljali«, priznava tenorist v kvintetu, ki bo, kot iskreno pravi, pogrešal nastope. 

Poslovilna turneja?

Na vprašanje, ali razmišljajo o poslovilnem nastopu ali turneji, je odgovoril, da je bila večina v kvintetu »za bolj skromno in tiho slovo od odrov, brez posebnih ovacij. Kar smo delali in naredili, smo delali radi za narodov blagor in za ohranitev pesmi ter besede.« Ni izključil možnosti, da se bo morda kak v prihodnje »pojavil v kakem drugem pevskem sestavu, tega seveda ne želim izključiti«. V intervjuju za e-Koroška se je še zahvalil ljubiteljem njihovih pesmi za dolgoletno zvestobo in podporo. 

Kupi v trgovini

Koroška v mojem srcu
Proza
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh