Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška poje z melodijami Pavla Kernjaka

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 10. 03. 2019 / 18:36
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2019 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroška poje z melodijami Pavla Kernjaka

Koroška poje z melodijami Pavla Kernjaka

Na tradicionalni pevski prireditvi so se Korošci spomnili rojaka ob obletnicah rojstva in smrti.

V Domu glasbe v Celovcu je bila danes popoldne (v nedeljo, 10. marca) tradicionalna prrireditev Koroška poje. Krščanska kulturna zveza (KKZ) je letošnjo prireditev posvetila Pavlu Kernjaku ob 120. obletnici njegovega rojstva in 40. obletnici smrti.

Pevska prireditev že desetletja v marcu privablja na Koroško številne ljubitelje koroških melodij in drugih narodnih pesmi, danes so bili med gosti med drugim tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, minister za Slovence po svetu Peter Česnik, poslanka Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle. Rdeča nit koncertnega programa, v katerem je nastopilo deset koroških pevskih sestavov in gosti s Primorske, je bila pesem Pomlad, ki jo je na besedilo Jožeta Podlesnika pred pol stoletja uglasbil Pavle Kernjak. Iz te pesmi so vzeli tudi geslo prireditve: "... zopet bodo slavčki peli in ne bo veselja kraj. Po motivih Kernjakove skladbe je skladatelj Eduard Oraže ustvaril melodije, ki so v različnih izvedbah spremljale celotno prireditev. Ob koncu pa so pevci vseh sestavov, ki so se v poltretji uri zvrstili na odru, Kernjakovo pesem zapeli še skupaj. (več v novi tiskani Družini)


Okrog 700 poslušalcev iz zamejske in matične Slovenije je v celovšek Domu glasbe pozdravil predsednik Krščanske kulturne zveze, duhovnik Janko Krištof.


Janko Krištof: "S pesmijo tudi na prijeten način dosežemo sosede v deželi, ter sosede v širši regiji."
"Petje in glasba nas povezujeta, navdajata nas z veseljem in zadovoljstvom, saj sta izraz človeške kulture, za nas koroške Slovence pa v veliki meri tudi izraz identitete in določene samobitnosti," je v pozdravnem nagovoru ob začetku prireditve dejal predsednik KKZ duhovnik Janko Krištof. "Prav s pesmijo tudi na prijeten način dosežemo sosede v deželi, ter sosede v širši regiji. Ob skupnem prepevanju še bolj zaznamo to, kar nas med seboj povezuje. To niso le podobne ali iste melodije starih ljudskih pesmi v različnih jezikih, to je posebnost naše regije ob tromeji, kjer se srečajo in skupaj živijo različni jeziki in različne kulture." Krištof je v nagovoru še poudaril, da ta skupni kulturni prostor so zaznamovali in vedno znova zaznamujejo osebnosti, ki izstopajo in s posebnimi dosežki dajejo pečat kraju in času, kjer delujejo. Ena takih osebnosti je bil po besedah Krištofa Pavle Kernjak, organist in zborovodja, skladatelj in prirejevalec ljudskih pesmi. "Pomen Kernjakove glasbe je v njeni preprostosti, v melodiki. Melodiki, ki črpa iz koroško slovenskega melosa, in v harmoniji, ki se naslanja na ljudsko pesemsko izročilo. Kernjak nam je zapustil bogato življenjsko delo," je dejal Janko Krištof. več o Pavletu Kernjaku http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/58-11-VeraInKultura-3?Open


Rdeča nit letošnje prireditve Koroška poje je bila Kernjakova skladba Pomlad, ki so jo ob koncu vsi nastopajoči zapeli skupaj pod vodstvom skladatelja in dirigenta Eduarda Oražma.

Na letošnji prireditvi Koroška poje so nastopile male vokalne skupine iz treh koroških dolin: Roža, Podjune in Zilje. Agnes Schnabl & Petra Schnabl-Kuglitsch sta prišli iz Straje vasi, tercet Tri rože iz Šentjakoba, vokalna skupina AnTaMiNa iz Dobrle vasi, dekleta Smrtnik z Obirskega, kvartet 4 U iz Roža, kvintet bratov Smrtnik iz Kort, Oktet Suha in vokalna skupina Sanje iz Suhe, Kejžarjevi vnuki iz Šentprimoža ter vokalna skupina Klika iz Železne Kaple. Gostje prireditve je bila ženska vokalna skupina Rupa-Peč iz Italije.

Kvintet bratov Smrtnik je zapel Venček Pepejevih v priredbi vodje sestava Engeberta Logarja, ter Kernjakovo V Sele.

Vokalna skupina Klika iz Železne Kaple se je predstavila s pesmijo Irene Vrčkovnik Povabi me in priredbo Slakove skladbe Ne prižigaj luči.

Oktet Suha z vodjo Francko Šenk je zapel venček koroških narodnih v priredbi Pavla Kernjaka ter pesem Prav po prstih, ki sta jo napisala Marko Margon in Andrej Makor.


Gostje prireditve ženska vokalna skupina Rupa-Peč je navdušila s tremi skladbami: Merkujevo Sonce ljubo, Kernjakovo Njega ni (po besedilu Simona Gregorčiča) in Vodopivčevimi Žabami.

Fotografije: Ksenja Hočevar


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh