Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avtomobilski velikan Porsche: opravičilo za »izbrisanega« Kristusa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 08. 2023 / 09:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avtomobilski velikan Porsche: opravičilo za »izbrisanega« Kristusa
Na oglasnem posnetku je videti le podstavek kipa. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Avtomobilski velikan Porsche: opravičilo za »izbrisanega« Kristusa

Nemški proizvajalec avtomobilov Porsche je v zadnjih dneh povzročil precejšnje razburjenje z novim oglasom, iz katerega je digitalno odstranil Kristusov kip.

Podjetje se je po medijski »vstaji« in očitkih o nepotrebni »prebujenosti« javno opravičilo, ker je iz oglasnega videoposnetka odstranilo znameniti kip Kristusa Kralja (»Cristo Rei«), ki stoji na obrobju portugalske prestolnice Lizbone.

Kip Kristusa Kralja sodi med najpomembnejše katoliške romarske kraje na Iberskem polotoku.

V videoposnetku je bila Kristusova podoba, ki se dviga nad reko Tajo, digitalno odstranjena, tako da je prek mostu viden le podstavek kipa. Podstavek in kip Kristusa Kralja s široko razprtimi rokami sta skupaj visoka prek sto metrov. Kip je bil postavljen in blagoslovljen leta 1959 in sodi med najpomembnejše katoliške romarske kraje na Iberskem polotoku.

Iz podjetja Porsche so s sedeža v Stuttgartu sporočili, da z digitalnim izbrisom kipa niso želeli prizadeti verskih čustev, temveč so se za to odločili »iz estetskih razlogov«. Kot so zagotovili, bo podjetje v podobnih primerih v prihodnje bolj pazljivo pri upodabljanju kulturnih in verskih simbolov.

Kip Kristusa Kralja (»Cristo Rei«) stoji na obrobju portugalske prestolnice Lizbone. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Oglas ob 60-letnici proizvodnje modela 911

Porsche je sporni oglas posnel ob praznovanju 60-letnice svojega znamenitega športnega modela 911. V promocijskem posnetku ženska vozi rdeči Porsche mimo lizbonskega mostu »25 de Abril«, od koder je običajno videti znameniti Kristusov kip, katerega postavitev je navdihnil kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru. Porsche se je tokrat odločil, da v posnetku prikaže le 75-metrski betonski podstavek kipa.

Po burnem odzivu javnosti je podjetje posnetek odstranilo s svojega kanala na portalu YouTube, oglas pa naj bi ostal v arhivu na njihovi spletni strani.

Nalaganje
Nazaj na vrh