Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bachova maša za uvod v filharmonično koncertno sezono

Za vas piše:
K. H.
Objava: 04. 09. 2020 / 12:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 05:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bachova maša za uvod v filharmonično koncertno sezono

Koncert ob odprtju nove sezone in 30 let Zbora Slovenske filharmonije.

Slovenska filharmonija koncertno sezono 2020/21 odpira 8. in 9. septembra z izvedbo monumentalne Maše v h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Redko izvajano in edino misso toto tega baročnega velikana bodo poustvarili Orkester in Zbor Slovenske filharmonije s solisti, posebno cenjenimi interpreti baročnega repertoarja, pod vodstvom specialista za staro glasbo, dirigenta Stephena Laytona. O njegovi interpretaciji te Bachove umetnine kritiki pišejo v presežnikih in poudarjajo nadvse »ganljivo in prepričljivo izvedbo« (Simon Holden, Bachtrack), njegovo mojstrsko odmerjanje tempa, ki omogoča »vsakemu posamičnemu elementu celote, da zacveti na sebi lasten način« (Michael Church, Independent) pa tudi da »upošteva najpomembnejši element v celotnem opusu Bachove sakralne glasbe – neskončno radost« (William R. Braun, Opera News). Po Bachovem načelu, da je glasba pot do božanskega, se hkrati obeta veličasten vstop v jubilejno sezono Zbora Slovenske filharmonije ob njegovi 30-letnici delovanja.



Bachova maša v h-molu predstavlja pomemben del Bachovega vokalnega ustvarjanja. Delo je Bach dokončal proti koncu svojega življenja, začel pa je pisati posamezne dele maše že vsaj četrt stoletja prej, ocenjujejo poznavalci. "Liturgično besedilo, ki je na čase dramatično, na čase pripovedno, slavi in hvali, spet drugič prosi, je kakor nalašč, da se v njem prikažejo raznoliki glasbeni slogi, ki so obstajali v Bachovem času in deloma tudi pred njim. Poleg nemške protestantske glasbe prepoznamo katoliško glasbeno tradicijo preteklosti in sedanjosti, morda najbolj eksplicitno v predelavi intonacije gregorijanskega korala v Credu; poleg tega pa tudi tradicijo italijanske in francoske glasbe," je zapisala Katarina Šter. V Misi v h-molu so po njenih besedah tako združeni najpomembnejši glasbeni slogi EvropecBachovega časa oz. glasbena tradicija, ki je vplivala na tega velikana evropske glasbe.

Bachovo mašo bodo Orkester Slovenske filharmonije in Zbor Slovenske filharmonije izvedli 8. in 9. septembra, ob 19.30 uri v Gallusovi dvorani, Cankarjevega doma. Zbor in orkester bo vodil omenjeni dirigent Stephen Layton, kot solisti bodo nastopili: Anna Dennis, sopran Helen Charlston, mezzosopran, Ruairi Bowen, tenor, Laurence Williams, basbariton, Tomaž Sevšek, orgle in Domen Marinčič, čembalo.

Več informacij in vstopnice na www.filharmonija.si


Zbor Slovenske filharmonije (foto: Janez Kotar)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh