Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragov dan v Trebnjem [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 20. 01. 2023 / 08:07
Oznake: Duhovnost, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Baragov dan v Trebnjem [FOTO]
Mašo in molitev za Baragovo beatifikacijo je vodil zaslužni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. FOTO: Jože Potrpin

Baragov dan v Trebnjem [FOTO]

V četrtek, 19. januarja, so v Župniji Trebnje pripravili Baragov dan ob 155. obletnici smrti svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga.

Slovesno mašo in molitev za Baragovo beatifikacijo je v župnijski cerkvi ob somaševanju župnika Jožeta Pibernika, dekana Klavdia Peterce, rektorja bogoslovnega semenišča Romana Globokarja, Grozdetovega postulatorja Igorja Luzarja in drugih duhovnikov je vodil zaslužni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Pomembnega dogodka se je udeležila tudi županja Mateja Povhe.

FOTO: Jože Potrpin

Bogoslužje je lepšala domača ženska vokalna skupina Soreline. FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Hočevar je v pridigi Božjega služabnika Baraga predstavil pod dvema vidikoma, ki sta po njegovem mnenju pri njemu posebej prodorna. Da je bil pravi prijatelj Jezusa Kristusa. Kar je za nas najbolj pomembno še zlasti v današnjem zmaterializiranem svetu in času. Saj nas ne more nič notranje bolj obogatiti kot ta izkušnja prijateljstva z Jezusom. Bil je tudi povsem predan Svetemu Duhu. Čutil je, da bo tudi sam zares svoboden šele takrat, ko bo šel za Jezusom Kristusom, kamor ga bo On poslal. Sveti Duh ga je nadalje napravil, da je povsem gorel za Boga in bližnjega.

FOTO: Jože Potrpin

Čutil je, da gre na pot, k najbolj oddaljenim, odrinjenim, pozabljenim. Zato je postal misijonar. In to je drugi vidik, njegovo duhovniško poslanstvo. Iz svojih Indijancev je izganjal duha sebičnosti in zavajanja okolja. Toda tudi na nas preži podobna nevarnost, da nehote sledimo toku javnega mnenja. Vloga duhovnika pa je, da pomaga ljudem, da živijo po volji nebeškega Očeta, gredo v Jezusovo šolo, živijo po Njegovem nauku, so pravi Njegovi vojaki, iz sebe napravijo biser življenja, se vrnejo k čisti Resnici.

FOTO: Jože Potrpin

Zato je po nadškofovih besedah »obhajanje obletnice smrti našega Božjega služabnika nam izjemen klic in velik izziv. Da bomo spet srečali Kristusa Odrešenika. Če bomo bolj živeli to moč Kristusa Odrešenika, bodo tudi k nam danes prihajali ljudje in rekli, dragi kristjani, slišali smo, da je z vami Bog. Želimo biti z vami, ker ničesar drugega danes tako ne potrebujemo kakor Boga. Kjer je Bog navzoč, tam je navzoče življenje, prihodnost, tolažba.«

FOTO: Jože Potrpin

Na akademiji po maši pa so sodelovali učenci glasbene šole Trebnje: solo pevski točki sta imeli Pika Veber in Urška Strahinič, na klavirju ju je spremljal prof. Zoltan Peter; Eva Starič in Urban Slavič sta v duetu zaigrala na violini.

Eva Starič in Urban Starič. FOTO: Jože Potrpin

Zbrane je nagovorila direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem (ki je v delu stiškega samostana) muzejska svetnica Nataša Polajnar Frelih.

Direktorica Muzeja Krščanstva na Slovenskem Nataša Polajnar Frelih. FOTO: Jože Potrpin

Nekaj misli je posvetila ravno arhivu misijonarja Baraga, ki ga je v devetdesetih letih v Stično pripeljal rojak, salezijanski duhovnik Karel Ceglar, ki je večino življenja preživel v Kanadi. Baraga pa je je predstavila kot izjemnega, večplastnega, pogumnega, spoštljivega (tudi do druge kulture), sposobnega, ustvarjalnega človeka, ki nagovarja vsakega od nas. Razstavila je tudi ohranjen, čeprav poškodovan, Baragov pektoral (naprsni križ) in verižico ter Baragovi knjigi Zlate jabolke (napisano v slovenščini) in slovnico dveh indijanskih plemen.

FOTO: Jože Potrpin

FOTO: Jože Potrpin

Ob koncu prireditve je postulator Pibernik seznanil zbrane o postopku Baragove beatifikacije.

Trebanjski župnik Jože Pibernik. FOTO: Jože Potrpin

Potreben je namreč še čudež, da bi ga častili na oltarju. Šlo pa naj bi za nov, večji, poleg več manjših, primer ozdravljenja na Baragovo priprošnjo, ki je v obravnavi v Vatikanu. Vse je povabil, da božjega služabnika Baraga poprosimo v težkih zadevah za ozdravljenje, reševanje problema, ne samo zdravstvenega, tudi drugih, za čudež.

Še več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji Jožeta Potrpina.

Nalaganje
Nazaj na vrh