Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karel Mauser: roman o življenju Ireneja Friderika Baraga

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 11. 2022 / 11:40
Oznake: Knjiga, Odnosi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karel Mauser: roman o življenju Ireneja Friderika Baraga
Karel Mauser, Le eno je potrebno, Založba Ognjišče.

Karel Mauser: roman o življenju Ireneja Friderika Baraga

Revija Ognjišče je dalj časa objavljala podlistek z romanom Karla Mauserja Le eno je potrebno.

Zdaj je ta izjemni roman o življenju Ireneja Friderika Baraga, misijonarja med Indijanci, izdala v dveh knjigah (576 strani).

Friderik Baraga, eden največjih sinov slovenskega naroda, se je rodil leta 1797. V svojem življenju je vedno hodil »za višjim klicem«: odpovedal se je karieri pravnika in položaju graščaka ter je izbral duhovniški poklic.

Kmalu je začutil, da Bog od njega pričakuje več, zato se je odločil za misijonsko delo med ameriškimi Indijanci.

Baraga je po odhodu iz domovine deloval med Indijanci z vnemo dobrega pastirja, ki ga je vodila tudi doma. Kot misijonar se je odlikoval po junaški odpovedi: zadovoljen je bil z najnujnejšim za življenje in delo.

Ko je postal škof, si je v skladu s tem prepričanjem izbral geslo Eno je potrebno – namreč: delati za Božje kraljestvo, drugo nam je zagotovljeno.

Zgodbe o izgubi najdražjih

Založba Ognjišče je izdala prvo knjigo v zbirki Zgodbe za dušo nova serija. Pod naslovom Obrisal bo solze z njihovih oči je nove in stare zgodbe upanja ob izgubi najdražjih zbral Božo Rustja.

»Večkrat me kdo vpraša, katero knjigo bi priporočila, da jo podarijo človeku, ki žaluje. Prav nobene knjige tako ne priporočam.

Samo osebni stik in poslušanje. S to knjigo zgodb je malo drugače. Vse zgodbe v knjigi so zgodbe konkretnih ljudi.

V knjigi se mi zdijo izredno dragoceni citati iz Svetega pisma in navedena mesta v Svetem pismu, kjer je govora o žalovanju,« je v spremni besedi napisala Metka Klevišar.

Barvne fotografije je naredil fotograf Ubald Trnkoczy.

Pričevanje muslimanke iz Bosne, ki je srečala Kristusa

Založba Ognjišče je izdala knjigo z naslovom Pot do Resnice, pričevanje muslimanke iz Bosne, ki je srečala Kristusa.

Pripoved govori o tem, kako je po neposrednem Božjem posegu iz muslimanke postala kristjanka.

Beremo pripoved, kako ji je Jezus Kristus zaupal službo, kjer se ukvarja z nosečnicami, ki jih je družba zavrgla. Z ženami, ki so se zaradi svoje odločitve, da ohranijo življenje pod svojim srcem, znašle na sramotilnem stebru in so se jih odrekle družine in prijatelji.

V knjigi je povedala veliko, od rojstva, bila je nezaželen otrok, do trenutka, ko je srečala Jezusa.

Njena zgodba je polna vzponov in padcev ter razočaranj. Je eno samo veliko iskanje resnice in ljubezni. Toda, ali ne hrepenimo prav po tem vsi?

Po knjigi Pot do Resnice so posneli film.

Hvala za lep dan, dobri Bog – zbirka zgodb za lahko noč

Založba Ognjišče je izdala knjigo za otroke Hvala za lep dan, dobri Bog, zbirko 20 sanjavih zgodb, ob katerih bodo otroci zaspali z mislijo: Bog me ima neizmerno rad!

Slikovita besedila različnih avtorjev in prikupne ilustracije s pridihom nekdanjih časov ilustratorke Ellen Martens nas popeljejo v svet domišljije, kjer se zgodi marsikaj razburljivega. Na koncu pa je vse tako, kot mora biti.

Knjiga je primerna za branje najmlajšim kristjanom, starim tri leta in več. Primerna je tudi za učenje in utrjevanje branja malih tiskanih črk, saj je pisava zelo velika, zgodbe pa kratke.

Nastopajo otroci z vsakdanjimi zgodbami

Nastopajo otroci z vsakdanjimi zgodbami: veliko je skupne igre, pa izgubljena ninica, ukradena igračka.

Nekatere zgodbe so kot basni: v njih se mala morska medvedka Trula uči plavati, veveriček Firbček hoče pomagati bukvi, ki izgublja listje, samozavesten osliček Jožek se uči ponižnosti ... Vsak ima svoj mali izziv, in ko ga premaga, še bolj zaupa Bogu.

»V knjigah za otroke je ali res veliko verskega poudarka ali pa Boga sploh ni – pri tej knjigi je fino, da ga je nekaj, ne pa preveč. Vera je del življenja.

V knjigi ni vsaka druga beseda Bog, ne izpade narejeno – ampak je vera spontano, neprisiljeno vpletena v zgodbe. Pozdravljam ta način!«, je po informaciji založbe o knjigi dejala Marta, mama štirih predšolskih otrok.

Jan Godfrey in Estelle Corke: Kaj se zgodi, ko umreš, dedi?

Založba Ognjišče je izdala knjigo za otroke Kaj se zgodi, ko umreš, dedi?, avtorja sta Jan Godfrey in Estelle Corke, namenjena je temu, kako otrokom spregovoriti o smrti.

Vnukinja obišče dedka, da mu vošči rojstni dan. Dedek je star, kakor je bila stara češnja, ki so jo posekali na vrtu. Vse, kar je staro, umre, a v vsakem semenu je kal novega življenja: od regratovih lučk do češnje v vrtu ... Dedek je lopato zasadil v zemljo ... in zasadila sta novo češnjevo drevo.

Tudi človeško življenje je kot seme, ki umre, da vstane v novo življenje pri Bogu, v katerega verujemo kristjani. To je pripoved za otroke, da bodo lažje razumeli smrt najbližjih.

Kupi v trgovini

Baraga, Črna suknja med Indijanci
Svetniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh