Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragovi dnevi v Clevelandu

Objava: 01. 09. 2005 / 09:03
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Baragovi dnevi v Clevelandu

V Clevelandu v ZDA bodo v župnijah Sv. Vida in Marijinega vnebovzetja od 3. do 5. septembra 2005 potekali 57. Baragovi dnevi

Friderik Irenej Baraga se je rodil 28. junija 1797 v Mali vasi pri Dobrniču na Dolenjskem, umrl pa je 19. januarja 1868 v Marquettu v Michiganu v ZDA. Bil je slovenski misijonar, škof, popotnik in slovničar. Svetniškega kandidata se v ljubljanski nadškofiji skupaj z drugimi kandidati za svetnike (škofom Antonom Vovkom, škofom Janezom Gnidovcem in Lojzetom Grozdetom posebej spominjamo na nedeljo svetniških kandidatov, ki jo vsako leto obhajamo 3. nedeljo v septembru).

Baraga je večino časa deloval v ZDA. Pravo je študiral na Dunaju, teologijo pa v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen v ljubljanski stolnici leta 1823. Kaplanoval je v Šmartinu pri Kranju in v Metliki. Leta 1830 je odšel v ZDA misijonarit med Indijance. V škofa je bil posvečen v Cincinattiju v Ohiu, njegovo prvo škofovsko mesto je bilo Sault Ste. Marie, katerega sedež je prenesel v Marquette. Napisal je več nabožnih knjig, v nemščini pa tudi knjigo Geschichte, Charakter, Sitten und Gebräuche nordamerikanischen Indianer (Zgodovina, značaj, šege in običaji severnoameriških Indijancev), v kateri smo Evropejci prvič spoznali zgodbo o indijanski princesi Pokahontas. V slovenščini sta leta 1997 izšli njegovi knjigi: Krščanski nauk za Indijance, Družina 1997 in Opominvanje, Faksimile iz leta 1826, Trebnje 1997. Pomembni sta tudi njegova slovnica in slovar čipevskega jezika, v katerem je pisal tudi nabožne knjige.

V zvezni državi Michigan v ZDA so po njem poimenovali okrožje (country) Baraga, mestno občino (township) Baraga v tem okrožju in vas (village) Baraga v tej mestni občini.

Baragovih dnevov se bo v imenu Slovenske škofovske konference udeležil generalni vikar ljubljanske nadškofije in pomožni škof msgr. Andrej Glavan. Baragovi dnevi so v Clevelandu zadnjič potekali leta 1998. Organizatorji pričakujejo več sto romarjev tudi iz drugih zveznih držav, pa tudi več škofov in duhovnikov.


Predvideni program
Sobota, 3. septembra 2005:
Ob 17.30 bo blagoslov doprsnega kipa škofa Barage v Slovenskem kulturnem vrtu na East Boulevardu. Odbor Slovenskega kulturnega vrta je več let delal in poskrbel za prvotno podobo vrta slovenske kulture.
Ob 18.30 bo slovesna maša v slovenskem jeziku v župniji sv. Vida, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval msgr. Andrej Glavan. Pred mašo bo procesija.

Nedelja, 4. septembra 2005:
Ob 14.00 bo slovesna maša v župniji Marijinega vnebovzetja v Collingwoodu. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil škof msgr. Anthony Pilla. Po maši bo v župnijski dvorani kulturni program, zbrane pa bo nagovoril nadškof msgr. Elden F. Curtiss iz nadškofije Omaha.

Ponedeljek, 5. septembra 2005:
Prvi ponedeljek v mesecu septembru v Združenih državah praznujejo praznik dela (Labour Day).
Ob 11.30 bo ob priložnosti praznovanja 40-letnice delovanja Belokranjskega kluba blagoslov novega križevega pota, ki je kopija križevega pota, katerega je Baraga kot mlad duhovnik postavil v župniji Sv. Nikolaja v Metliki v Sloveniji. Blagoslov in praznovanje bo na Slovenski pristavi v Harpersfieldu v Ohiu.

Baragovi dnevi bodo priložnost za seznanitev z napredovanjem procesa za razglasitev za blaženega, za poglobitev vere ter za krepitev narodnih korenin in narodne identitete.






Friderik Baraga
Krščanski nauk za Indijance


Cena: 3.240 tolarjev


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh