Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodelavka Družine napisala šmarnice o salezijancu Andreju Majcnu

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 30. 04. 2024 / 00:30
Oznake: Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2024 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodelavka Družine napisala šmarnice o salezijancu Andreju Majcnu
Vodja revijalnega programa pri Družini Barbara Kastelec in Gašper Berčič, direktor založbe Salve, pri kateri so izšle šmarnice o misijonarju Andreju Majcnu. FOTO: FB Barbara Kastelec

Sodelavka Družine napisala šmarnice o salezijancu Andreju Majcnu

Pred nami je mesec maj, ki si ga mnogi težko predstavljajo brez šmarnic. Slovenski katehetski urad je letos za šmarnično branje za otroke izbral delo Barbare Kastelec z naslovom Tvoj talent šteje.

Šmarnice o salezijancu, ki je deloval na Kitajskem in v Vietnamu, sovpadajo s 120. obletnico rojstva tega svetniškega kandidata. Njihovo avtorico, vodjo revijalnega programa pri Družini, je Majcen navdušil z zavzetim misijonskim delovanjem in skrbjo za mlade, trdno pa verjame tudi v moč njegove priprošnje, ki jo je izkusila v lastni družini.

Zaobljuba, ki je privedla do šmarnic

Kastelčevi so s salezijanci tesno povezani, saj so dejavni člani salezijanske župnije na Rakovniku. Zgodbo Andreja Majcna so dobro poznali in ko je njihova najmlajša hči pri šestih letih zbolela za epilepsijo, so mu začeli priporočati njeno zdravje.

»Za praznike smo se oglasili na njegovem grobu na Žalah, mu na cvetno nedeljo prinesli butarico, tam zanjo kaj zmolili,« se spominja Barbara. »Ob tej molitvi in seveda s pomočjo zdravljenja je hčerina bolezen potekala zelo blago, zanjo skoraj nismo vedeli.«

Barbara se je zaobljubila, da bo v zahvalo napisala šmarnice o Andreju Majcnu. Dr. Alojzij Slavko Snoj, vicepostulator v postopku za Majcnovo beatifikacijo, je njeno idejo z veseljem sprejel in v naslednjih dveh letih se je uresničila.

Za mlade je treba imeti srce

Čeprav gre za osebnost iz prejšnjega stoletja, je avtorica šmarnic prepričana, da bo Majcen otroke in mlade močno nagovoril.

»Vse življenje se je zavzemal za mlade. Boril se je, da bi imeli boljše življenje in si vzel čas za pogovor z njimi. Večkrat je rekel, da ni dovolj samo poskrbeti za mlade, zanje je treba imeti tudi srce.«

»Ne zafrčkajte čudovitih talentov«

Že na Rakovniku, potem pa na Kitajskem in v Vietnamu je ustanavljal tehnične šole za fante, posvečal se je tudi formaciji duhovnih poklicev. Ko so ga leta 1976 izgnali iz Vietnama, je za seboj pustil že 130 salezijancev, med njimi 21 mladih duhovnikov. Še danes ga v Vietnamu, ki je ena najbolj cvetočih salezijanskih inšpektorij na svetu, kličejo za svojega očaka.

»Majcen je verjel v talente, ki jih je Bog položil v mlade. Skrbel je, da bi vsak prišel do izraza,« pojasni Barbara naslov svojih šmarnic. »Večkrat jim je rekel: 'Ne zafrčkajte čudovitih talentov, ki vam jih je dal Bog. Dobili ste jih zato, da si z njimi ustvarite lepo življenje.'«

Vera je odkritje

Tako kot Majcen se z zanimanjem mladih za vero vsakodnevno srečuje tudi Barbara Kastelec – v službi in doma. Med 15 revijami založbe Družina, nad katerimi bdi kot vodja revijalnega programa, sta tudi otroška revija Mavrica z dolgoletnim stažem in revija Najst, ki je začela izhajati pred devetimi leti prav na njeno pobudo.

Kako pa vero predaja svojim štirim najstniškim hčeram? »Zdi se mi, da se vera v družini najbolje predaja prek zaupanja, prošnje in molitve, kar otroci dobro začutijo. Da skupaj zmolimo, če jih čaka kakšen težek test. Ali če gre babi v bolnico. Vera je odkritje, vsaka jo odkriva na svoj način.«

»Mladi dobro vidijo, ali odrasli res verjamemo, ali molimo, ali se borimo. Ali je vera samo ena od stvari, ki jih imamo za poleg. To je vzdušje, ki ga mladi iščejo in srkajo. In to je na vsakem koraku izžareval tudi Majcen,« še doda Barbara, ki z možem svoje misijonsko poslanstvo uresničuje tudi v skupnosti Emanuel.

Celoten članek o šmarnicah Barbare Kastelec je objavljen v novi številki tednika Družina (18/2024).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh