Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori

Objava: 30. 11. 2010 / 07:19
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave fotografij avtorja Matjaža Učakarja, v torek 30. novembra 2010, ob 18. uri v Galerijo Družina,

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave fotografij avtorja

Matjaža Učakarja

v torek, 30. novembra 2010, ob 18. uri, v Galerijo Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Razstava je prilagojena za slepe in slabovidne!

Za glasbeno-kulturni program bo poskrbel trio kljunastih flavt
Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z duhovno glasbo zgodnje renesanse pod mentorstvom prof. Mateje Bajt.

Razstava bo na ogled do 5. januarja 2011.


O razstavi Pogledi

Cerkev Marije Zavetnice na Ptujski Gori velja za najlepšo celostno umetnino srednjega veka v Sloveniji, v kateri so se na svojevrsten način prepletle glavne umetnostne zvrsti, arhitektura, kiparstvo in slikarstvo na visoki estetski in ustvarjalni stopnji tedanjih umetnostnih tokov iz najpomembnejših evropskih umetnostnih centrov. Ta poseben duhovni in estetski svet je na Ptujski Gori vzniknil pred davnimi 600 leti. Častitljivi jubilej je v letu 2010 med drugim zaznamovala knjižna monografija o cerkvi in njenih zakladih, ki niso predstavljeni le z besedo temveč tudi z bogatim slikovnim gradivom, katerega delček predstavljamo sedaj tudi na priložnostni razstavi. Da bi fotografije posameznih delov tega izjemnega spomenika srednjeveške umetnosti bolje doumeli, velja vsaj na kratko orisati njegovo pojavnost.

Najstarejše znano ime za Ptujsko Goro se je ohranilo v latinščini, Mons gratiarum (Gora milosti), ki je nastal na podlagi slovenskega poimenovanja Gora, medtem ko je nemška različica imena Maria Neustift že povezana z gradnjo Mariji posvečene cerkve. Čeprav o nastanku Marijinega svetišča na Ptujski Gori obstaja vrsta legend, od katerih je najbolj znana tista o slepi deklici, ki naj bi prav na mestu kasneje zgrajene cerkve čudežno spregledala, njene začetke povezujemo z zaobljubo tedanjih najpomembnejših predstavnikov štajerskega plemstva, ki so se po težkem porazu krščanske vojske proti Turkom pri Nikopolju v Bolgariji leta 1396 vrnili živi domov. Eden glavnih pobudnikov gradnje je bil Ulrik IV. iz družine Walsee-Drosendorf, tedanji dvorni mojster vojvode Viljema Avstrijskega in od leta 1396 zakupnik gospoščine Majdburg, nekdanjega gradu v bližini Lovrenca na Dravskem polju. Po njegovi smrti leta 1400 je odgovornost za izgradnjo prevzel Bernard Ptujski, pri nastanku pa se je izkazal tudi grof Herman II. Celjski, ki je dal najverjetneje sredi cerkve postaviti poseben oltar Marijinega Oznanjenja. Cerkev je bila zgrajena do okoli leta 1410 kot triladijska dvorana s stopnjevano oltarno partijo in zvonikom, vključenim v telo ladje, po zgledu dveh pomembnih romarskih cerkva na Štajerskem, v Straßenglu in Pöllaubergu. Naročniki so za izvedbo del poklicali tedaj najboljše mojstre v srednji Evropi, ki so svoj likovni jezik izoblikovali na gradbiščih stolnice sv. Vida v Pragi in sv. Štefana na Dunaju ter v deželah Nemškega viteškega reda.

Kot romarsko središče je stavba tekom stoletij doživljala različne nesreče in radosti. V 17. in 18. stoletju so jo upravljali jezuiti, leta 1786 je cerkev postala sedež nove župnije, ki je od leta 1937 v upravi bratov minoritov. Leto 2010 pomeni tudi pomembno prelomnico v zgodovini ptujskogorske cerkve, saj je sveti oče Benedikt XVI. podpisal listino, s katero je cerkev povzdignil v baziliko. Odslej se cerkev imenuje Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori.

dr. Robert Peskar

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh