Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beatifikacija Janeza Pavla I. vedno bližje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2021 / 05:00
Oznake: Cerkev, Papež
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beatifikacija Janeza Pavla I. vedno bližje
Papež Janez Pavel I. FOTO: Vatican Media

Beatifikacija Janeza Pavla I. vedno bližje

Janez Pavel I. (1978), »33-dnevni papež«, bi bil lahko že prihodnje leto razglašen za blaženega, so minuli konec tedna poročali italijanski mediji.

Ob tem so se po navedbah avstrijskega Kathpressa sklicevali na vicepostulatorko beatifikacijskega postopka za Albina Lucianija, Stefanio Falasco.

S tem bo omenjeni postopek, ki se je začel leta 2003, vstopil v zaključno fazo. Posvetovanje vatikanskega delovnega telesa, pristojnega za ta vprašanja, je predvideno v letošnjem oktobru, Falascova pa računa, da bo prižgana zelena luč za beatifikacijo. V soglasju s papežem Frančiškom bi nato lahko določili natančen datum beatifikacije.

Rojstno hišo Albina Lucianija so pred kratkim znova odprli za oglede romarjev in obiskovalcev.

Janez Pavel I. je bil za papeža izvoljen 26. avgusta 1978, na položaju pa je ostal le slab mesec dni: 28. septembra istega leta je umrl nenadne smrti. Albino Luciani, rojen leta 1912 v Severni Italiji, se je torej v zgodovino vpisal kot »33-dnevni papež«. Nasledil ga je Janez Pavel II. (1978-2005).

Pred kratkim so rojstno hišo Albina Lucianija znova odprli za oglede romarjev in obiskovalcev. Luciani se je rodil v vasi Canale d'Agordo, minuli četrtek, na 43. obletnico njegove izvolitve na papeški položaj, pa so tam po obsežni prenovi priredili slovesno bogoslužje. Sveto mašo je daroval upokojeni kardinal iz rimske kurije, Beniamino Stella.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh