Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beatifikacija Pavla VI. na jesenski sinodi?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2014 / 07:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Beatifikacija Pavla VI. na jesenski sinodi?

»Avvenire«: za določitev datuma beatifikacijske slovesnosti manjka le še papežev podpis.

Znamenja za skorajšnjo beatifikacijo koncilskega papeža Pavla VI. (1963-1978) se množijo. Po navedbah milanskega katoliškega časnika »Avvenire« so kardinali in škofje vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov minuli torek medicinsko nepojasnjeno ozdravljenje otroka v maternici priznali kot čudež.

Za določitev datuma beatifikacijske slovesnosti tako zdaj manjka le še papežev podpis, kar pa je praviloma zgolj formalnost. Po navedbah časnika naj bi prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato, papežu Frančišku v naslednjih dneh predstavil ustrezni dekret.

Kot možni termin za beatifikacijo »Avvenire« navaja 19. oktober. Slovesnost bi lahko priredili v okviru zaključnega slavja vesoljne škofovske sinode o pastorali družin v italijanski prestolnici. Pavel VI. je sinodo leta 1965 na pobudo drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) določil za stalno ustanovo katoliške Cerkve.





Do ozdravljenja nerojenega otroka na priprošnjo Pavla VI. pa naj bi po poročilu sodeč prišlo leta 2001 v Združenih državah Amerike. Zdravniki so otroku napovedovali hude možganske okvare in druge vrste invalidnosti, kljub temu pa je mati zavrnila opravljanje splava. Raje se je obrnila na prijateljico redovnico, ki je Pavla VI. srečala tudi osebno. Po njenem nasvetu je mati omenjenega papeža v molitvi prosila za pomoč. Pri molitvi naj bi uporabljala tudi relikvijo koncilskega papeža, košček blaga njegovega talarja.

Giovanni Battista Montini, papež Pavel VI., je na Petrovem sedežu nasledil nedavno kanoniziranega Janeza XXIII. (1958-1963). Rojen je bil leta 1897 v mestu Brescia, umrl pa je leta 1978 v Castel Gandolfu.

Papež Montini, ki je bil med leti 1954 in 1963 milanski nadškof, je nadaljeval z drugim vatikanskim cerkvenim zborom in katoliško Cerkev krmaril skozi težavna 60. in 70. leta prejšnjega stoletja, v obdobju študentskih protestov in spolne revolucije v zahodnem delu sveta. Imenovali so ga »romarski papež« 20. stoletja, saj je opravil več pomembnih potovanj v tujino, med drugim je obiskal sedež Združenih narodov v New Yorku, Sveto deželo in Afriko. Po koncilu si je prizadeval za udejanjanje bogoslužne reforme, ki je posodobila katoliška bogoslužja in uvedla svete maše v ljudskem jeziku.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh