Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beletrina in Dostojevski. Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 11. 11. 2021 / 14:17
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beletrina in Dostojevski. Temnejša je noč, svetlejše so zvezde
Založba Beletrina razstavlja vseh 532 naslovov knjig, ki so v zadnjih 25 letih izšle v zbirki Beletrina, razstavljenih pa je tudi 52 portretov Beletrininih avtorjev FOTO: Tatjana Splichal

Beletrina in Dostojevski. Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

Ob 200. obletnici rojstva pisatelja Dostojevskega in 25-letnici založbe Beletrina so v Cankarjevem domu pripravili razstavo Temnejša je noč, svetlejše so zvezde. Na ogled so postavili 532 naslovnic Beletrininih knjig in portrete avtorjev, Dostojevskemu pa se poklanjajo s sedmimi prevodi, citati iz njegovih dnevnikov in besedil ter razmišljanji prevajalcev in urednikov.

Od 29. oktobra do 14. novembra je v prvem preddverju Cankarjevega doma na ogled razstava, ki obeležuje dve obletnici: četrt stoletja založbe Beletrine in 200. obletnico rojstva ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega. Na razstavi je založba razstavila vseh 532 naslovov knjig, ki so v tem času izšle v zbirki Beletrina, razstavljenih pa je tudi 52 portretov Beletrininih avtorjev (od več kot 300, slovenskih in tujih, ki jih je Beletrina izdala knjige), v fotografski objektiv so jih ujeli Mankica Kranjec, Jože Suhadolnik, Joco Žnidaršič in drugi. Avtorji, pisatelji in pisateljice pa so za razstavo prispevali tudi osebne predmete, ki jih povezujejo s svojim pisanjem.

Razstava v prvem preddverju Cankarjevega doma obeležuje dve obletnici: četrt stoletja založbe Beletrine in 200. obletnico rojstva ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega.

»Vse od začetka naše zgodbe stavimo na vrhunske knjižne naslove, pri čemer želimo biti in ostati oaza resnične duhovne svobode. Kakor v preteklosti se tudi danes ne obremenjujemo z ideološko, svetonazorsko, estetsko ali generacijsko pripadnostjo naših avtoric in avtorjev, pri čemer pa raznorodnost sama po sebi ni dovolj. Naše knjige morajo biti duhovno in estetsko vznemirljive, prinašati morajo nekaj več v deželo lepote in spoznanj,« je ob razstavi zapisal direktor Beletrine Mitja Čander.

FOTO: Tatjana Splichal

Ustvarjalnost Dostojevskega in njegov vpliv na svet 

Poseben del razstave je posvečen pisatelju Dostojevskemu. Založba Beletrina je doslej izdala sedem prevodov njegovih del, za razstavo pa so izbrali citate iz njegovih knjig in razmišljanje o Dostojevskem prevajalcev in urednikov. Med drugim je prevajalka Urša Zabukovec zapisala: »Dostojevski sam je dokaz, da je njegovo razumevanje človeka, njegovih notranjih ustvarjalnih moči in vplivanja na svet še kako relevantno. S svojimi literarnimi deli je vplival in še danes vpliva na rusko in svetovno literaturo, filozofijo in kulturo na splošno, še vedno ga beremo, prevajamo, o njem pišemo, se pogovarjamo in prepiramo. To je še zlasti pomenljivo v času, ko je vse podvrženo pragmatiki, merjenju in učinkovitosti – a kdo lahko izmeri nekaj tako neizmernega, kot je vpliv, ki ga ima na svet ustvarjalnost Dostojevskega?«

Kdo lahko izmeri nekaj tako neizmernega, kot je vpliv, ki ga ima na svet ustvarjalnost Dostojevskega?

Razstava bo na ogled do 14. novembra. Vstop v Cankarjev dom je ob upoštevanju PCT brezplačen.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh