Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijske redovnice zagovarjajo nekdanjega škofa

Objava: 20. 08. 2012 / 14:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belgijske redovnice zagovarjajo nekdanjega škofa

Tokrat ne gre za že obravnavane, pač pa za nove očitke glede spolne zlorabe.

Belgijske redovnice zavračajo ponovne očitke glede spolne zlorabe nekdanjemu škofu iz Brugesa, Rogerju Vangheluweju. Sestre so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v kraju Lokeren v Belgiji vodile sirotišnico, v kateri naj bi prihajalo do zlorab. Kot je minuli konec tedna sporočil odvetnik redovne skupnosti, gre po besedah redovnic za ‘neupravičene očitke’. V začetku minulega tedna je v javnost prišla vest, da je neki danes tridesetletni moški vložil prijavo proti nekdanjemu škofu, ker naj bi ga ta pred več kot dvajsetimi leti spolno zlorabljal v omenjeni sirotišnici. Po navedbah tožnika so za zlorabo vedele tudi redovnice, vendar ob tem niso ukrepale. Tridesetletnik, tako poročajo belgijski mediji, trenutno preživlja zaporno kazen v enem izmed tamkajšnjih zaporov.

Nekdanji škof iz Brugesa, Roger Vangheluwe, je aprila lani v spornem televizijskem intervjuju priznal zlorabo tedaj petletnega nečaka med leti 1973 in 1986 ter zlorabo še enega nečaka.

Po navedbah njihovega odvetnika redovnice pojasnjujejo, da so novi očitki povsem ‘neupravičeni’. Res je, da je škof Vangheluwe v devetdesetih letih njihovo sirotišnico redno obiskoval, nikoli pa ni bil sam s katerim koli izmed tamkajšnjih varovancev. “Nobene odrasle osebe, razen vzgojiteljev, nismo pustile same z otroki. Med spovedjo pa do zlorabe ni moglo priti”, pojasnjujejo sestre. To lahko potrdijo tudi pedagogi, ki niso člani redovne skupnosti.

Sestre so izrazile svojo polno pripravljenost za sodelovanje z državnim tožilstvom, svojega odvetnika pa so spomnile, da je tudi v tem primeru potrebno upoštevati nedolžnost obtoženega, dokler mu krivda ni dokazana.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/E97D631736A46CC6C1257A5D003496E8?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh