Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski škof zaradi spolne zlorabe ‘obsojen že pred obsodbo’

Objava: 17. 08. 2012 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belgijski škof zaradi spolne zlorabe ‘obsojen že pred obsodbo’

Proti nekdanjemu škofu iz belgijske škofije Bruges je ponovno vložena obtožnica zaradi spolne zlorabe.

Odvetnik nekdanjega škofa iz belgijske škofije Bruges, Rogerja Vangheluweja, se je pritožil zaradi ‘predhodne javne obsodbe’ svoje stranke. Možnosti, da bi bil škof Vangheluwe lahko po krivem obtožen zaradi spolne zlorabe, mediji in javnost sploh ne upoštevajo, je škofov zagovornik pojasnil v pogovoru za belgijski časnik ‘De Standaard’. Odvetnik je obenem v večih belgijskih časnikih objavil prispevek, v katerem javno izraža svojo kritiko zaradi preranega poročanja medijev o škofovi krivdi.

V začetku tedna je v javnost prišla novica, da je bila pred štirimi tedni proti škofu Vangheluweju na državnem tožilstvu vložena obtožnica zaradi spolne zlorabe. Vangheluwe je aprila lani v spornem televizijskem intervjuju priznal zlorabo tedaj petletnega nečaka med leti 1973 in 1986 ter zlorabo še enega nečaka.

Škofov odvetnik trdi, da javnost njegovo stranko ‘križa’. Vangheluwe trenutno še ne ve, kdo je vložil novo obtožnico in kakšnih dejanj je dejansko obtožen. Sodišče ga o tem ni podrobneje obvestilo. Pred anonimnimi obtožbami in pričevanji pa se ne more zagovarjati. Nekdanji belgijski škof je zato ‘povsem čustveno razvrvan’.

Spolna zloraba otrok je kaznivo dejanje, poudarja Vangheluwejev zagovornik. Vendar tudi v tem primeru velja, da je potrebno upoštevati pravni postopek in izhajati iz dejstva, da je obtoženi nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže. Zato tudi sam brani škofa.

Po poročanju belgijskih medijev se nove obtožbe proti škofu nanašajo na devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko naj bi Vangheluwe v neki sirotišnici spolno zlorabil tedaj osemletnega dečka. Danes tridesetletni moški naj bi trenutno preživljal zaporno kazen, poročajo mediji. Trpi zaradi hudih psihičnih motenj, ki bi lahko bile posledica spolne zlorabe v otroštvu.

Preiskava proti škofu Vangheluweju na državnem tožilstvu v Brugesu je bila julija lani zaključena, zdaj pa jo bo potrebno ponovno odpreti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh