Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belorusija in Vatikan nadaljujeta s pogajanji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 10. 2012 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belorusija in Vatikan nadaljujeta s pogajanji

Namestnik zunanjega ministra Alejnik na obisku v Rimu; opozicijski politik Severinets opozarja na cerkveno posredovanje za politične zapornike in svari pred spremembo politike pri reševanju tega vprašanja.

Namestnik beloruskega zunanjega ministra Sergej Alejnik je minuli konec tedna pripotoval na pogajanja v Vatikan. Kot je poročala državna beloruska agencija Belta, naj bi Alejnika med drugim sprejela vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone in vatikanski minister za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi. Predvidene teme pogovorov med državniki so človekoljubno in kulturno sodelovanje ter pravni okvir bilateralnih odnosov.

Leta 2008 sta kardinal Bertone in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v Minsku uspešno zaključila pogajanja o temeljnem sporazumu med večinsko pravoslavno deželo in Svetim sedežem. Podrobnosti doslej niso bile znane. Pozornost pa je zbudil nedavni nenapovedani obisk vatikanskega veleposlanika v Minsku, nadškofa Claudia Gugerottija, pri sedmih političnih zapornikih v Belorusiji. Gugerotti naj bi po cerkvenih navedbah ujetnikom zagotovil, da papež moli zanje.

Poleg tega je sopredsednik opozicijske stranke krščanskih demokratov Pavel Severinets še dejal, da želi Minsk Rusijo izsiljevati z evropskimi smernicami, zaradi česar naj bi Alejnik tudi potoval v Vatikan. »Ne Evropa ne katoliška Cerkev se ne smeta slepiti«, opozarja Severinets. Katoliška Cerkev v Belorusiji najbolj skrbi za politične zapornike. Tudi zato naj bi namestnik zunanjega ministra, meni opozicijski politik, obiskal Sveti sedež.

Zaradi nenehnega kršenja človekovih pravic je Belorusija z mednarodne strani vse bolj osamljena. Evropska zveza je več kot dvestotim članom beloruske vlade prepovedala vstop v države članice. Med katoličane se prišteva okoli 15 % prebivalcev Belorusije.

Na fotografiji: beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (foto: Wikipedia)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh