Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. bo obiskal Buckinghamsko palačo

Objava: 17. 03. 2010 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. bo obiskal Buckinghamsko palačo

Britanska vlada ter Škofovska konferenca Anglije, Škotske in Walesa so izrazili veselje nad papeževim obiskom Združenega kraljestva v letošnjem septembru

Britanska vlada ter Škofovska konferenca Anglije, Škotske in Walesa sta na skupni novinarski konferenci, ki je včeraj potekala v Londonu, izrazili veselje nad papeževim obiskom Združenega kraljestva, ki ga bo sveti oče obiskal med 16. in 19. septembrom letos. Britanska vlada in škofje ocenjujejo, da bo papežev obisk priložnost za okrepitev vezi med Veliko Britanijo in Svetim sedežem na področju globalnih pobud, kot so boj zoper revščino in podnebne spremembe, ter bo imel pomembno versko vlogo pri ustvarjanju trdnih skupnosti.

Papeža Benedikta XVI. bo v kraljevski palači sprejela kraljica Elizabeta II., sveti oče pa bo nato na westminstrskem dvorcu nagovoril britansko civilno skupnost. Obiskal bo tudi zahodno srednjo Anglijo, kjer bo znamenitega britanskega teologa iz 19. stoletja, kardinala Johna Henryja Newmana (1801-1890), med slovesno sveto mašo na letališču Coventry razglasil za blaženega. Kot so še sporočili predstavniki britanske vlade in škofov, bo sveti oče v škotskem Glasgowu daroval sveto mašo na prostem, medtem ko bo v Londonu vodil molitveno bdenje in dogodek, posvečen pomenu vzgoje in izobraževanja. Osrednja tema papeževega obiska bodo odnosi med različnimi krščanskimi Cerkvami, pa tudi odnosi med večjimi veroizpovedmi. Sveti oče bo obiskal tudi nadškofijo Canterbury, v westminstrskem samostanu pa bo molil skupaj s cerkvenimi voditelji. Podrobnosti o tem zgodovinskem obisku bodo znane kasneje.

Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, westminstrski nadškof Vincent Nichols, je na včerajšnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da bosta papeževa navzočnost v državi in njegovo sporočilo vse ljudi dobre volje spodbudila k hrepenenju po takšni viziji življenja, ki temelji na medsebojnem zaupanju, sočutju in resnici. Kot je dejal, ima velika krščanska tradicija vere in življenja, ki je oblikovala britansko kulturo, veliko več za ponuditi.

Vest o papeževem obisku Združenega kraljestva so že konec septembra lani objavili nekateri britanski mediji, v začetku letošnjega februarja pa naj bi potovanje napovedal tudi Benedikt XVI., in sicer na srečanju z angleškimi in valižanskimi škofi, ki so bili od 25. januarja do 4. februarja v Vatikanu na uradnem obisku ad limina apostolorum. Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa nadškof Nichols je tedaj izjavil, da je novica o papeževem morebitnem obisku Velike Britanije za vse vir spodbude in veselja.

Zadnje papeško potovanje v Združeno kraljestvo je leta 1982 opravil papež Janez Pavel II. To je bil tudi prvi obisk kakega poglavarja rimskokatoliške Cerkve v Veliki Britaniji po 450 letih. Tudi Janeza Pavla II. je takrat v Buckinghamski palači sprejela kraljica Elizabeta II.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh