Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. bo Vatikan zapustil 28. februarja ob 17. uri

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 02. 2013 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. bo Vatikan zapustil 28. februarja ob 17. uri

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je včeraj predstavil koledar zadnjih obveznosti papeža Benedikta XVI.

Papež Benedikt XVI. bo 28. februarja okoli 17. ure, le nekaj ur pred uradnim zaključkom svojega papeževanja, zapustil Vatikan in se s helikopterjem odpravil v Castel Gandolfo. Pred tem bo cerkveni poglavar okoli poldneva v Klementinski dvorani apostolske palače pozdravil kardinale v rimski kuriji, kot je včeraj sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Uradnega pravnega slovesa ob zaključku pontifikata Benedikta XVI. ne bo, saj za to ni nikakršne potrebe, ker sveti oče svoj položaj zapušča po lastni volji, kar je tudi jasno sporočil. Uničenje papeškega prstana in pečata bo sledilo v zasebnem krogu.

Pred zaključkom pontifikata se bo Benedikt XVI. sestal še z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in začasnim predsednikom italijanske vlade Mariem Montijem, je sporočil p. Lombardi. Zasebna avdienca za Montija je predvidena prihodnjo soboto popoldan, za Napolitana pa 23. februarja po zaključku postnih duhovnih vaj. Sicer bo Benedikt XVI. svoj predvideni program izpolnil v celoti. Avdience izven že načrtovanega programa pa po Lombardijevih besedah niso verjetne.

Tudi tretji dan po presenetljivi napovedi odstopa Benedikta XVI. še ni bilo jasno, kaj so zgodilo glede njegovega prihodnjega imena in naslova, kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik. Vprašanje bodo morali razjasniti cerkveni pravniki. P. Lombardi je zagotovil, da bo papež po odstopu krajši čas bival v samostanu 'Mater Ecclesiae' v Vatikanskih vrtovih in ne bo odšel v Montecassino, kot so poročali nekateri mediji.

Vest o odstopu papeža je po Lombardijevih besedah v Vatikanu poskrbela za precejšnje presenečenje, ki ima precej obsežne učinke. Sam, kot je pojasnil, občuduje papeževo svobodno izbrano, ponižno in jasno odločitev, za katero je sveti oče podal razumljivo utemeljitev, pešanje telesnih zmogljivosti.

Na papeževem programu v naslednjih dneh je današnje srečanje z rimsko duhovščino, jutri pa naj bi se Benedikt XVI. sestal z romunskim predsednikom. Poleg tega bo sprejel tudi škofe iz italijanske pokrajine Ligurije. V soboto v avdienci pričakuje škofe iz Lombardije in gvatemalskega predsednika.

V nedeljo zvečer se bo Benedikt XVI. za teden dni umaknil na postne duhovne vaje s predstavniki rimske kurije. V tem času so odpovedani vsi javni dogodki, vključno s sredino splošno avdienco. Duhovne vaje, ki jih bo vodil vatikanski minister za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi, se zaključijo 23. februarja dopoldan.

V začetku svojega zadnjega 'službenega' tedna bo Benedikt XVI. opoldne, tako kot doslej vsako nedeljo, molil molitev angelovega češčenja na Trgu sv. Petra. V ponedeljek, 25. februarja, so predvidene posebne avdience za kardinale v rimski kuriji. Ostala srečanja ad-limina z italijanskimi škofi so v tistem tednu odpovedana, je pojasnil p. Lombardi. Na splošni avdienci v sredo, 27. februarja, na vabilo rimskega vikarja kardinala Agostina Vallinija pričakujejo veliko število obiskovalcev na Trgu sv. Petra. To bo zadnja javna avdienca Benedikta XVI. za obiskovalce in romarje z vsega sveta.

Kot je še pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, natančen termin za konklave zaenkrat še ni znan, še enkrat pa je povedal, da se morajo kardinali sestati najprej 15. in najkasneje 20. dne po izpraznitvi Petrovega sedeža.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh