Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. in Abbas o Bližnjem Vzhodu po odločitvi Združenih narodov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 12. 2012 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. in Abbas o Bližnjem Vzhodu po odločitvi Združenih narodov

Vatikan je v sporočilu izpostavil sporazumno zahtevo po neposrednih pogajanjih z Izraelom.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v avdienco sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abbasa, sogovornika pa sta razpravljala o trenutnem položaju na Bližnjem Vzhodu, potem ko so Združeni narodi Palestini nedavno podelili status države nečlanice opazovalke. Pričakovati je, da bo ta pobuda spodbudila prizadevanje mednarodne skupnosti za pravično in trajno rešitev izraelsko-palestinskega spora, je zapisano v sporočilu iz Vatikana. Pogoj za to so pogajanja med obema stranema – v dobri veri in ob upoštevanju pravic vseh.

Med petindvajsetminutnim pogovorom, ki se je po vatikanskih navedbah odvijal v prisrčnem ozračju, sta papež in Abbas razpravljala o celostnem položaju na omenjenem območju, ki ga 'pretresa toliko sporov'. Sogovornika sta poudarila, da je tu še posebej potrebno spodbujati 'pogum za spravo in mir'. Poleg tega sta državnika spregovorila tudi o tem, kaj lahko krščanske skupnosti na palestinskh območjih prispevajo za dobrobit prebivalstva na celotnem Bližnjem Vzhodu.

Srečanje med papežem in Abbasom je bilo šesto po vrsti. Voditelj PLO je svetega očeta v Vatikanu obiskal petkrat, leta 2009 pa ja Abbas Benedikta XVI. sprejel v Betlehemu med papeževim obiskom v Sveti deželi.

Mahmud Abbas je papežu v dar prinesel keramični mozaik iz jeruzalemske cerkve Božjega groba z napisom 'Dar Mahmuda Abbasa, predsednika palestinske države'. Papež se je oddolžil z upodobitvijo vodnjaka iz Vatikanskih vrtov.

Abbas se je včeraj sestal tudi s predsednikom italijanske vlade Mariem Montijem, ob čemer se je Italiji zahvalil za podporo pri nedavni odločitvi Združenih narodov glede podelitve statusa države opazovalke.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh