Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: ‘Katoliško’ obstaja tudi izven Cerkve

Objava: 01. 10. 2012 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI.: ‘Katoliško’ obstaja tudi izven Cerkve

Včerajšnja molitev angelovega češčenja zadnjič v papeški letni rezidenci; sveti oče se je za leto dni ponovno poslovil od prebivalcev Castel Gandolfa.

Papež Benedikt XVI. ne odobrava ‘konkurenčnega’ razmišljanja med različnimi krščanskimi veroizpovedmi. Katoličani ne smemo biti ljubosumni, če nekatoličan v Kristusovem imenu stori kaj dobrega, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja, tokrat zadnjič letos v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu. Katoliška Cerkev nima nikakršnega monopola nad tovrstnimi dejanji, je dejal Benedikt XVI. ‘Katoliško’ lahko najdemo tudi izven Cerkve. Poleg tega pa tudi znotraj Cerkve obstaja precej ‘nekatoliškega’, je sveti oče navedel besede sv. Avguština. Papež je obenem izrazil skrb ob dejstvu, da pozitivne stvari ali dogodki v Cerkvi doslej niso bili deležni zadostne potrditve. Odpreti se moramo ‘brezmejni domišljiji’, s katero Bog deluje v Cerkvi in v svetu.

Benedikt XVI. je v svojem nagovoru obsodil tudi zadnje primere korupcije v italijanski politiki. Materialne dobrine je potrebno dajati na voljo za skupni blagor in solidarno sožitje, je papež pojasnil v italijanskem jeziku. Velja namreč, da se znamo upreti sebičnemu pohlepu po bogastvu, na vseh ravneh pa bi morala vladati ‘morala in nepristranskost’.

Italijansko politiko trenutno ponovno pretresajo številni korupcijski škandali. Težave povzročajo predvsem člani Berlusconijeve stranke, ki opravljajo vodilne naloge na deželnih ravneh.

Ob koncu včerajšnje molitve angelovega češčenja je papež Benedikt XVI. pozval še k zaključku nasilja v Demokratični republiki Kongo. Sprte strani na vzhodu dežele morajo nemudoma poiskati mirno pot za rešitev iz krize, je dejal sveti oče in prebivalce Konga pozval k dialogu in ‘bratskemu sožitju’. Zaščititi je namreč potrebno življenja nedolžnih in ponovno vzpostaviti pravičnost. Benedikt XVI. je obenem izrazil svojo solidarnost z vsemi tamkajšnjimi begunci, še posebej ženskami in otroki, ki so najbolj izpostavljeni trpljenju.

Papež se je minuli konec tedna ob zaključku bivanja v letni rezidenci poslovil od vseh zaposlenih in od prebivalcev te majhne italijanske skupnosti. V Castel Gandolfu je preživel ‘srečne in mirne dni’, je dejal Benedikt XVI. minuli petek zvečer. Tamkajšnji prebivalci ga namreč vsakokrat obdajo z ‘družinskim ozračjem’ in veliko prisrčnosti.

Sveti oče je v mestece v Albanskem gričevju odpotoval v začetku julija, danes pa je svoje dolžnosti ponovno prevzel v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh