Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: mašni plašč pokojnega papeža za nemško cerkev v Rimu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 06. 2023 / 11:48
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2023 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI.: mašni plašč pokojnega papeža za nemško cerkev v Rimu
Izročitev mašnega plašča pokojnega papeža nemškemu kolegiju »Anima« je eno zadnjih uradnih dejanj nadškofa Gänsweina kot Benediktovega izvršitelja v Rimu. FOTO: Vatican Media

Benedikt XVI.: mašni plašč pokojnega papeža za nemško cerkev v Rimu

Nadškof Georg Gänswein, dolgoletni osebni tajnik papeža Benedikta XVI., je cerkvi Santa Maria dell'Anima v Rimu, ki jo obiskuje nemško govoreče občestvo, ta teden podaril zlatomašni ornat pokojnega papeža.

Kot je nadškof Gänswein pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan, je papež Benedikt v svoji oporoki med drugim določil, naj kolegij Anima prejme enega od ornatov, ki jih je uporabljal, kot spomin in tudi kot zahvalo za medsebojno povezanost v obdobju njegovega bivanja v Rimu. Pokojni papež je kolegij pogosto obiskoval, večkrat tudi kot govornik na različnih dogodkih, saj je bil na ustanovo navezan še iz svojih mladih let. »Kolegij Anima je Benediktu XVI. zelo prirasel k srcu,« je povedal nekdanjih papežev tajnik.

Duhovnik cerkve Santa Maria dell'Anima Michael Max je mašni plašč sprejel z ganjeno hvaležnostjo. Bogoslužni izvedenec, ki je prav tako študiral v Rimu, je zagotovil, da bo dragoceni ornat »dobil častno mesto v zakristiji, uporabljali pa ga bodo ob izbranih velikih praznikih«.

Mašni plašč pokojnega papeža Benedikta XVI. FOTO: Vatican Media

Izročitev mašnega plašča pokojnega papeža nemškemu kolegiju »Anima« je eno zadnjih uradnih dejanj nadškofa Gänsweina kot Benediktovega izvršitelja v Rimu. 66-letni nadškof se vrača v domovino, kmalu se bo preselil v Freiburg. Vatikan je sredi letošnjega junija sporočil, da se bo nekdanji osebni tajnik Benedikta XVI. 1. julija »zaenkrat« po nalogu papeža Frančiška vrnil v svojo matično škofijo.

Papež Benedikt, ki je umrl 31. decembra 2022 v Vatikanu, je nadškofa Gänsweina imenoval za izvršitelja svoje oporoke. Prelat iz Badna je že od leta 2003 kot osebni tajnik pomagal tedanjemu prefektu Kongregacije za nauk vere kardinalu Josephu Ratzingerju in ga na isti funkciji spremljal v osmih letih pontifikata ter v desetih letih po njem.

Pokojni papež Benedikt XVI. je še en mašni plašč zapustil svoji rimski kardinalski naslovni cerkvi Santa Maria Consolatrice.

Benedikt XVI. je tik pred odstopom s papeškega položaja februarja 2013 svojega zvestega spremljevalca imenoval za prefekta papeške hiše in mu v vatikanski baziliki sv. Petra podelil škofovsko posvečenje. Benediktov naslednik Frančišek je nadškofa Gänsweina pustil na položaju prefekta do februarja 2022, »dopust« na tem položaju pa je nastopil že februarja 2020.

Pokojni papež Benedikt XVI. je še en mašni plašč zapustil svoji rimski kardinalski naslovni cerkvi Santa Maria Consolatrice: tega je nadškof Gänswein podaril na letošnji praznik svetega Jožefa, 19. marca.

Nalaganje
Nazaj na vrh