Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. napovedal obisk Velike Britanije

Objava: 02. 02. 2010 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. napovedal obisk Velike Britanije

Od 25. januarja do 4. februarja so na obisku ad limina v Vatikanu škofje iz Anglije in Walesa

Papež Benedikt XVI. ima v bližnji prihodnosti namen obiskati Veliko Britanijo. To je napovedal na včerajšnjem srečanju s škofi iz Anglije in Walesa, ki so od 25. januarja do 4. februarja na obisku ad limina v Vatikanu. Natančnega datuma svojega obiska še ni obelodanil, v angleških cerkvenih krogih pa so že pred tedni omenjali termin med 16. in 19. septembrom letos.

Sveti oče je v svojem govoru angleškim in valižanskim škofom izpostavil nenadomestljivo vlogo duhovnikov v britanski družbi, škofe pa spodbudil k vključevanju v javne razprave ter k vnašanju evangelijske resnice v javni prostor. Opozoril je na ‘nepravične omejitve’, ki v Veliki Britaniji veljajo za verske skupnosti, saj so nekateri zakoni, ki so bili usmerjeni v enakopravnost vseh državljanov, v praksi dosegli ravno nasprotni učinek. Ti zakoni namreč nasprotujejo naravnemu pravu, ki utemeljuje in zagotavlja enakost vseh ljudi.

V ozadju teh opozoril je najverjetneje spor med angleškimi katoličani in državo glede sprejetja zakona o enakopravnosti, ki naj bi veljal tudi za cerkvene ustanove. Novi zakon naj bi preprečeval vsakršno obliko razlikovanja, naj si bo na podlagi spolne usmerjenosti ali pa verske pripadnosti.

Prav zato je papež Benedikt XVI. izpostavil pomen vključevanja škofov, duhovnikov, učiteljev in katehetov v javne razprave ter vnašanje evangelijske resnice v javni prostor. V današnji družbi, ki spodbuja k izražanju različnih mnenj na vseh področjih, je pomembno, da se priznajo različna mnenja in da se prispeva k zreli in uravnoteženi razpravi. Resnica, ki je razodeta po Svetem pismu in zapisana v cerkvenem nauku, nas osvobaja, je dejal papež in dodal, da današnja Cerkev potrebuje velike pisce in mislece, kakršen je bil kardinal Newman. Papež je škofe Anglije in Walesa pozval, naj si prizadevajo, da bo cerkveni moralni nauk v javnosti vedno predstavljen celostno in da se ga bo prepričljivo zagovarjalo. Zvestoba evangeliju na noben način ne pomeni omejevanje svobode drugim, ampak ravno služenje njihovi svobodi, kajti drugim se ponuja resnica. Papež je škofe spodbudil, naj še naprej vztrajajo na svoji pravici do sodelovanja v javnih razpravah.

Sveti oče se je v svojem nagovoru dotaknil tudi konstitucije ‘Anglicanorum coetibus’, ki so jo v Vatikanu objavili 9. novembra lani, namenjena pa je anglikancem, ki si želijo prestopiti v katoliško Cerkev. Papež je škofom svetoval, naj velikodušno podpirajo nove osebne ordinarije. Pri vpeljevanju novih struktur, ki naj bi spreobrnjenim omogočale, da pri bogoslužju ohranijo čim več dosedanje tradicije in liturgije, zagotavljajo v Vatikanu, ne želijo škodovati ekumenskemu dialogu z anglikansko Cerkvijo.

Kot so že poročali v britanskih medijih, naj bi papež med svojim obiskom Velike Britanije tri dni preživel v Angliji, dva dneva pa na Škotskem. Med škotskimi cilji omenjajo Edinburgh, Glasgow in univerzitetno mesto St. Andrews. Univerza St. Andrews, najstarejša na Škotskem, letos praznuje 600-letnico obstoja. V medijih ugibajo tudi o možnosti bogoslužja na prostem, na glasgowskem stadionu Hampden Park.

Ob zaključku potovanja pa v medijih napovedujejo razglasitev kardinala Johna Henryja Newmana (1801-1890) za blaženega. Slavje bi lahko priredili na letališču v Coventryju, nekateri viri pa omenjajo tudi londonski stadion Wembley.

Že v začetku lanskega decembra je v Vatikan pripotovala delegacija Škofovske konference Anglije in Walesa ter Škotskega episkopata, z namenom, da pripravijo skupen načrt za papežev obisk Velike Britanije.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh