Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. o skrivnostih Nebeškega kraljestva

Objava: 18. 07. 2011 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. o skrivnostih Nebeškega kraljestva

Papež je v nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja pozval tudi k solidarni pomoči afriškim ljudstvom, ki trpijo zaradi uničujoče suše.

Papež Benedikt XVI. je pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja množici vernikov, zbrani na dvorišču papeževe poletne rezidence v Castelgandolfu, spregovoril o pomenu Jezusovih prilik, ki razlagajo skrivnosti Nebeškega kraljestva. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče po molitvi in blagoslovu pozval vse navzoče in ves svet k solidarni pomoči afriškim ljudstvom, ki trpijo zaradi uničujoče suše.

Kot je dejal Benedikt XVI., z globoko zaskrbljenostjo spremlja novice, ki prihajajo iz afriškega roga (Somalskega polotoka), še posebej iz Somalije, ki sta jo prizadela strašna suša in na nekaterih področjih močno deževje ter s tem povzročila humanitarno katastrofo. Številne osebe v iskanju hrane in pomoči bežijo pred tem strašnim pomanjkanjem. Sveti oče je zato izrazil željo, da bi se povečalo mednarodno delovanje za hitro pošiljanje pomoči tem težko preizkušenim bratom in sestram, med katerimi so tudi otroci ter pozval, naj ta trpeča ljudstva ne ostanejo brez naše solidarnosti ter konkretne pomoči vseh ljudi dobre volje.

V nagovoru pred molitvijo je sveti oče spregovoril o evangeljskih prilikah, kratkih pripovedih, s pomočjo katerih Jezus oznanja skrivnosti Nebeškega kraljestva. S tem, ko je Gospod uporabil podobe in dogodke iz vsakdanjega življenja, je hotel nakazati resnični temelj vseh stvari, je pojasnil Benedikt XVI. Pokazal nam je, da Bog deluje, da vstopa v naše življenje, ter nas želi prijeti za roko. Nebeško kraljestvo namreč dejansko pomeni gospodovanje Boga, kar obenem pomeni, da moramo njegovo voljo prevzeti kot merilo in vodilo našega bivanja.

Osrednja tema evangelija včerajšnje nedelje je ravno Nebeško kraljestvo, ki ga Jezus primerja z njivo pšenice, da bi nam pomagal razumeti, kako je v nas posajeno nekaj majhnega in skritega, kar pa ima v sebi neukrotljivo življenjsko moč. Kljub vsem oviram se bo seme razvilo in sad bo zorel. Ta sad bo dober samo, če je bilo zemljišče življenja obdelovano po Božji volji. Zato nas Jezus v priliki o dobrem semenu in ljuljki (Mt 13,24-30) opominja, da je potem, ko je gospodar posejal njivo, 'medtem ko so vsi spali', prišel 'njegov sovražnik' in posejal zel. Torej moramo biti pripravljeni varovati milost, ki smo jo prejeli na dan krsta tako, da gojimo vero v Gospoda, ki preprečuje, da bi zlo pognalo korenine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh