Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. obhaja 94. rojstni dan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 04. 2021 / 07:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. obhaja 94. rojstni dan

Benedikt XVI. obhaja 94. rojstni dan

Upokojeni papež letos prvič vstopa v novo leto življenja brez starejšega brata Georga.

FOTO: Vatican Media

Upokojeni papež Benedikt XVI. danes praznuje 94. rojstni dan. Osebni praznik bo tokrat prvič obhajal brez »najlepšega rojstnodnevnega darila«, obiska starejšega brata Georga, ki je umrl 1. julija lani v starosti 96 let.

Benedikt XVI. bo tudi tokrat, kot je bila navada v prejšnjih letih, predvsem po umiku s papeškega položaja, praznoval v ozkem krogu. Poleg starostnih težav mu osebne obiske in voščila preprečuje tudi koronaepidemija. Ob upokojenem papežu bo gotovo njegov osebni tajnik, nemški nadškof Georg Gänswein. Svojemu predhodniku je doslej običajno osebno voščil tudi papež Frančišek.

Nekdanji papež praznični dan običajno začne z jutranjim bogoslužjem, za slavnostni obed pa mu navadno pripravijo izbor njegovih najljubših jedi. V preteklosti je Benedikt XVI. obhajal vrsto nepozabnih rojstnih dni, katerih skupni imenovalec je bila glasba. Ob osebnem prazniku mu je igral stuttgartski radijski simfonični orkester, prisluhnil je tudi tradicionalni ljudski bavarski glasbi.


Z bratom Georgom FOTO: Vatican Media

Benedikt XVI. je kot prvi papež sodobnega časa prostovoljno odstopil s položaja

Upokojeni papež Benedikt XVI. se je kot Joseph Ratzinger rodil 16. aprila 1927 v bavarskem kraju Marktl am Inn. Leta 2005 je bil izvoljen za naslednika Janeza Pavla II. (1978-2005). 28. februarja 2013 je Benedikt XVI. kot prvi papež sodobnega časa prostovoljno odstopil s položaja. Svojo odločitev je utemeljil s pojasnilom, da ga zapuščajo telesne in duševne moči. Po odstopu se je umaknil z oči javnosti, živi pa v nekdanjem samostanu »Mater Ecclesiae« v Vatikanskih vrtovih.

Benedikt XVI. je lansko leto za svoj 93. rojstni dan v dar prejel življenjepis izpod peresa Petra Seewalda v obsegu 1.100 strani z naslovom »Benedikt XVI. – življenje«. Avtor je želel slavljencu knjigo izročiti osebno, vendar mu je epidemija koronavirusa to žal onemogočila.


FOTO: Vatican Media


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh