Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. obiskal žrtve potresa v severni Italiji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. obiskal žrtve potresa v severni Italiji

Sveti oče je včerajšnji dopoldan preživel v italijanski pokrajini Emilia Romagna.

Papež Benedikt XVI. je na kratko obiskal severnoitalijansko pokrajino Emilia Romagna, ki jo je prejšnji mesec prizadela serija rušilnih potresov. Sveti oče je dopoldne s helikopterjem prispel v mesto Carpi, kjer sta ga sprejela vodja civilne zaščite, Franco Gabrielli, in msgr. Francesco Cavina, škof Carpija. Med okoli dveurnim obiskom je sveti oče osebno spregovoril s številnimi prizadetimi v potresu ter si z vožnjo skozi posebej močno prizadeto območje okraja Rovereto di Novi ustvaril vtis o nastali škodi. Pred cerkvijo, v kateri je življenje izgubil tamkajšnji župnik, se je Benedikt XVI. ustavil v tihi molitvi.

Benedikt XVI. je v preteklih tednih ponovno pozval k pomoči za prizadete v potresu in sam v njihovo podporo daroval skupno 600.000 evrov. Včeraj je posebej nagovoril ‘vse ustanove in vsakega posameznega državljana’ Italije, naj ne prezrejo stiske in trenutnih težav pomoči potrebnih. Žrtvam naravne katastrofe je zagotovil ‘konkretno pomoč’ in molitev katoliške Cerkve. Predvsem italijanska Karitas bo podpirala obnovo prizadetega območja, je sveti oče dejal v svojem nagovoru na športnem igrišču v Roveretu di Novi, nekaj kilometrov severno od Modene.

Na koncu je Benedikt XVI. prizadetim zagotovil svojo osebno povezanost z vsemi žrtvami potresa. “Niste in nikoli ne boste sami”, je dejal v svojem nagovoru. Ko je sveti oče videl, kako močno je potres prizadel to italijansko pokrajino, je začutil potrebo, da tudi sam obišče potresno območje, je pojasnil vsem zbranim.

Obenem je poudaril, da je strah in tesnobo občutil tudi sam Jezus, ki pa je imel vero v Boga in ta mu je nudila gotovost v vseh nevarnostih in strahovih. Ta gotovost je ‘skala’, na katere temelju lahko obnovimo vse, kar se je v stiski porušilo. Papež je s tem opozoril tudi na povojni čas, ko je Italija materialno in tudi nazorsko ležala v ruševinah, s konkretno pomočjo od zunaj in predvsem z vero in duhom solidarnosti številnih ljudi pa je ponovno zaživela v polnem sijaju.

Da se verniki lahko ves čas počutijo varne in gotove, ne pomeni, da so nekakšni ‘nadljudje’, je dejal papež. Tudi njih obdajajo povsem običajni občutki, vendar se v svojem življenju lahko zanašajo na gotovost vere.

Konec letošnjega maja je potres z močjo 5,9 stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom med Modeno in Bologno prizadel italijansko pokrajino Emilia Romagna. Življenje je izgubilo najmanj sedem ljudi, povzročena je bila tudi huda materialna škoda. V dneh po potresu je sledilo precejšnje število sicer manj silovitih popotresnih sunkov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh