Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. obsodil teroristične napade v Nigeriji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 21. 06. 2012 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. obsodil teroristične napade v Nigeriji

Minuli konec tedna so islamski skrajneži ponovno izvedli bombne napade na tri krščanske cerkve v tej najgosteje poseljeni afriški državi.

Papež Benedikt XVI. je odgovorne za bombne napade v Nigeriji pozval k prenehanju nasilja. Sveti oče z ‘globoko zaskrbljenostjo’ spremlja vesti o ‘ponavljajočih se terorističnih napadih, ki so večinoma usmerjeni proti krščanskim vernikom’, kot je pojasnil v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

“Pozivam vse, ki so odgovorni za nasilje, da nemudoma prenehajo s prelivanjem krvi tako številnih nedolžnih žrtev”, je dejal Benedikt XVI. in ob tem izrazil upanje, da bi se prekinila pot maščevanja. Vsi nigerijski državljani bi morali sodelovati pri izgradnji družbe, ki bo sobivala v miru in spravi in v kateri bo v celoti zaščitena pravica do svobodnega izpovedovanja osebne vere. Papež je žrtvam napadov in vsem, ki zaradi nasilja trpijo, zagotovil svoje molitve.

Minulo nedeljo je v bombnih atentatih na tri cerkve v severnonigerijskih mestih Kaduna in Zaria ter v neizbežnih povračilnih dejanjih tamkajšnje krščanske mladine muslimanskim prebivalcem po krajevnih medijskih navedbah življenje izgubilo najmanj 63 ljudi, okoli 150 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napade, v katerih je bila med drugim poškodovana tudi katoliška katedrala v mestu Zaria, je v ponedeljek prevzela islamska teroristična skupina Boko Haram, katere ime v prevodu pomeni nekaj takega kot ‘zahodnjaška vzgoja je greh’.

Nigerija z okoli 155 milijoni prebivalcev velja za najgosteje poseljeno afriško državo. Več kot polovica njenih prebivalcev je muslimanov; delež kristjanov v Nigeriji je po navedbah različnih virov med 40 in 48%. Predvsem sever države je skoraj povsem muslimanski, večina kristjanov pa živi na jugu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh