Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI: Osamljeni med počitnicami še posebej trpijo in so potrebni našega obiska

Objava: 16. 07. 2012 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI: Osamljeni med počitnicami še posebej trpijo in so potrebni našega obiska

Sveti oče je v svoji počitniški rezidenci v Castel Gandolfu včeraj z verniki molil angelovo češčenje.

Papež Benedikt XVI. je katoličane, ki poletje preživljajo na dopustu, pozval, naj v tem tednu obiščejo ‘posameznike, ki trpijo zaradi osamljenosti in zapuščenosti’. Med molitvijo angelovega češčenja v Castel Gandolfu je sveti oče spomnil na trpljenje vseh tistih, ki ravno v poletnih mesecih ostanejo najbolj sami – ‘pa naj bo to na ulici, v svojih domovih, v bolnišnicah ali pa domovih za onemogle’. “Ne obotavljajte se, obiščite jih”, je pozval Benedikt XVI.

Svojo katehezo je sveti oče posvetil včerajšnjemu svetniku, frančiškovemu nasledniku Bonaventuri. Redovni vodja frančiškanov je napisal prvi uradni življenjepis o svetem Frančišku. Ob koncu svojega življenja je bil škof v škofiji Albano, pod katero sodi tudi Castel Gandolfo.

Benedikt XVI. tega cerkvenega učitelja prav posebej ceni. Kot mlad teolog je današnji papež leta 1957 na Katoliško-teološki fakulteti Univerze v Münchnu spisal dizertacijo o sv. Bonaventuri.

Sveti oče je spomnil, kako je Bonaventura v nekem pismu zapisal, da je razlog, ki ga je pritegnil k Frančišku, njegovo življenje, podobno življenju kristjanov na začetku Cerkve. Te svetnikove besede, poročajo pri Radiu Vatikan, so povezane z evangelijem včerajšnje nedelje, ki pripoveduje, kako je Jezus poklical k sebi dvanajstere in jih poslal po dva in dva. Pri tem jim je dal preprosta navodila, »naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek« (Mr 6,8-9) Frančišek Asiški je te evangeljske besede živel dobesedno. Postal je zvesta Jezusova priča, združen z njegovim križem tudi na edinstven način, tako da je bil preoblikovan v »drugega Kristusa«, kot ga je predstavil prav sv. Bonaventura.

Papež je zbrane vernike v Castel Gandolfu pozval, naj se ne osredotočajo zgolj na materialne dobrine, pač pa naj tudi danes sledijo zgledu sv. Frančiška.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh