Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. popravil izjavo glede poročila o zlorabah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 01. 2022 / 18:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. popravil izjavo glede poročila o zlorabah
Poročilo o spolnih zlorabah v münchenski nadškofiji. FOTO: Vatican Media

Benedikt XVI. popravil izjavo glede poročila o zlorabah

Upokojeni papež Benedikt XVI. je danes priznal, da je preiskovalcem spolnih zlorab v münchenski nadškofiji posredoval napačno informacijo.

V izjavi za javnost, ki jo je predstavil njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein, je povedal, da se je preiskovalcem že opravičil, in pojasnil, da je do napake prišlo pri urejanju njegove izjave in da pri tem ni imel nikakršnih »zlih namenov«, poroča spletni portal Vatican News. Za razliko od dosedanjih trditev se je kot münchenski nadškof 15. januarja 1980 vendarle udeležil sestanka, na katerem so razpravljali o premeščanju duhovnika, obtoženega spolnih zlorab mladoletnikov.

Kako je prišlo do napake glede njegove izjave, bo Benedikt XVI. pojasnil »v obširnejši izjavi za javnost«.

Nadškof Gänswein je ob tem sporočil, da na omenjenem srečanju ni bila sprejeta nobena odločitev o pastoralni premestitvi duhovnika, pač pa je bilo »ugodeno le prošnji, da mu med terapevtskim zdravljenjem v Münchnu zagotovijo namestitev«. Kako je prišlo do napake glede njegove izjave, bo Benedikt XVI. pojasnil »v obširnejši izjavi za javnost«.

Podrobnejše pojasnilo sledi

Podrobnejšo izjavo bo nekdanji papež, ki je nadškofijo München-Freising vodil v letih med 1977 in 1982, objavil pozneje, je pojasnil nadškof Gänswein. 94-letni cerkveni dostojanstvenik prosi za razumevanje, saj bo temeljit pregled celotnega poročila, ki obsega 1.900 strani, zahteval še nekaj časa. Doslej prebrana vsebina mu vzbuja »občutke sramu in bolečine zaradi trpljenja žrtev«. V preteklih dneh so nemški škofje in izvedenci za preprečevanje zlorab vedno znova poudarjali, da bi moral Benedikt XVI. glede očitkov v poročilu še enkrat osebno podati izčrpno pojasnilo.

Upokojeni papež bo zaradi starosti in šibkega zdravja potreboval dlje časa za natančno preučitev zbranih podatkov.

Nadškof Gänswein je že na dan, ko je bilo poročilo objavljeno, opozoril, da bo upokojeni papež zaradi starosti in šibkega zdravja potreboval dlje časa za natančno preučitev zbranih podatkov.

Kaj očitajo Benediktu XVI.

Poročilo odvetniške družbe Westpfahl-Spilker-Wastl papeža Benedikta XVI. obtožuje, da v času vodenja münchensko-freisinške nadškofije ni ukrepal v štirih primerih spolnih zlorab mladoletnih. Po podatkih poročila preiskovalne komisije je zlorabe v zajetem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov, žrtev pa je bilo 497, večinoma dečkov in najstnikov.

Poročilo preiskuje tudi razvpiti primer večkratnega prestopnika Petra Hüllermanna, ki je bil v času Ratzingerjevega nadškofovanja leta 1980 kljub svoji preteklosti iz essenške škofije premeščen v münchensko nadškofijo, tam še naprej opravljal pastoralne dolžnosti in še več let ponavljal kazniva dejanja.

Kritika nemških škofov glede Benedikta XVI. vedno glasnejša

Po objavi poročila o zlorabah v münchenski nadškofiji so nemški škofje vedno glasnejpi v svoji kritiki nekdanjega papeža in ga pozivajo, naj prevzame odgovornost za svoja dejanja: »Ne sme ostati pri tem, da se bodo pristojni izogibali svoje odgovornosti, se izgovarjali na neobveščenost,  tedanje drugačne razmere ali drugačen odnos do obravnavanja spolnih zlorab,« je včeraj izjavil aachenski škof Helmut Dieser.

Ne sme ostati pri tem, da se bodo pristojni izogibali svoje odgovornosti, se izgovarjali na neobveščenost,  tedanje drugačne razmere ali drugačen odnos do obravnavanja spolnih zlorab. (aachenski škof Helmut Dieser)

Če Benedikt XVI. še ni začutil osebne odgovornosti, priznal svoje krivde in prosil odpuščanja za lastne napake, »to pomeni, da zdaj ne sme molčati, da to ne sme biti njegova zadnja beseda«. Tudi škofje in nekdanji papež lahko prevzamejo krivdo »in v določenih razmerah morajo to tudi javno priznati, ne le v molitvi pred Bogom ali pri zakramentu svete spovedi,« meni aachenski škof.

Nalaganje
Nazaj na vrh