Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. pozval k miru na Bližnjem vzhodu in k verski svobodi na Kitajskem

Objava: 27. 12. 2010 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. pozval k miru na Bližnjem vzhodu in k verski svobodi na Kitajskem

V tradicionalni božični poslanici 'Urbi et orbi' se je sveti oče spomnil preizkušanih prebivalcev Haitija in razmišljal o mirovnih obetih za afriško celino, božični blagoslov pa je podelil v petinšestdesetih jezikih.

Papež Benedikt XVI. je na božični dan pozval k miru, pravičnosti in spoštovanju verske svobode po vsem svetu. V svoji tradicionalni božični poslanici je izrazil zahtevo po iskanju pravičnega in mirnega sožitja med Izraelci in Palestinci, spomnil pa je tudi na potrebnost molitev za s trpljenjem preizkušane krščanske skupnosti v Iraku in na celotnem Bližnjem vzhodu. Z jasnimi besedami je obsodil omejevanje verske svobode na Kitajskem in tamkajšnje vernike spodbudil, naj razmere prenašajo s potrpljenjem in pogumom.

Papeževo božično poslanico so prek radijskih in televizijskih valov ter prek spletnih strani prenašali po vsem svetu, po končanem nagovoru pa je Benedikt XVI. podelil še svoj blagoslov 'Mestu in svetu'. Pred tem je v petinšestdesetih jezikih voščil blagoslovljene božične praznike.

V svoji božični poslanici je papež najprej spomnil na preizkušano ljudstvo Haitija, ki ga je po rušilnem potresu v začetku letošnjega leta zdaj prizadela še huda epidemija kolere. Prav tako, je dejal sveti oče, ne smemo pozabiti vseh tistih, ki so v Kolumbiji in Venezueli, pa v Gvatemali in na Kostariki nedavno doživeli hude naravne katastrofe.

V nadaljevanju je papež podal svoje razmišljanje o mirovnih obetih za afriško celino. Rojstvo Odrešenika po njegovih besedah za prebivalce Somalije, Darfurja in Slonokoščene obale odpira možnosti za stanoviten mir in resnični napredek, na Madagaskarju pa za politično in socialno stabilnost. Obenem je sveti oče pozval k 'varnosti in spoštovanju človekovih pravic v Afganistanu in Pakistanu', izrazil pa je tudi zahtevo po dialogu med Nikaragvo in Kostariko ter po spravi na Korejskem polotoku.

Kitajske vernike je Benedikt XVI. nagovoril z besedami, naj praznovanje Odrešenikovega rojstva okrepi duh vere v Cerkvi na Kitajskem ter naj jim podeli potrpljenje in pogum, da zaradi omejevanja njihove verske svobode in svobode vesti ne bi omagali, pač pa da bi ostali zvesti Kristusu in njegovi Cerkvi ter v življenju ohranili plamen upanja za življenje. Sveti oče je pozval k 'stanovitnosti vseh krščanskih skupnosti, ki trpijo zaradi razlikovanja in preganjanja'. Politične in vodilne sile je pozval, naj se zavzemajo za 'popolno spoštovanje verske svobode vsakega posameznika'.

Pred več kot deset tisoč verniki na Trgu sv. Petra je Benedikt XVI. poudaril dejanski pomen božične poslanice. Z rojstvom v Betlehemu je Bog postal človek: 'Bog ni daleč, blizu je', je pojasnil papež. Luč te resnice se pokaže tistim, ki jo sprejmejo z vero, saj je to skrivnost Ljubezni. Po papeževih besedah bo z lučjo Božične noči obsijan le tisti, ki se odpre tej Ljubezni. Učlovečenje Božjega sina je dogodek, ki se je sicer zgodil v zgodovini, vendar zgodovino, je prepričan Benedikt XVI., ves čas presega.

Kot je tudi dejal sveti oče, je naloga kristjanov, da si prizadevajo za dobrobit celotne skupnosti. Božično sporočilo je luč na skupni poti vsega človeštva, biti pa mora tudi spodbuda za 'nesebično služenje bližnjemu, za sodelovanje v mirnem boju za pravičnost'. Bog je razlog za upanje za vse tiste, 'katerih dostojanstvo je bilo ranjeno', saj se je v Betlehemu rodil, da bi ljudi osvobodil spon sleherne sužnosti'.

Letošnjo božično poslanico, prav tako kot polnočno sveto mašo, je bilo moč spremljati tudi prek svetovnega spleta, komentar božičnega blagoslova pa je bil tokrat podan v arabskem jeziku.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh