Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. se je v Nemčiji srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab

Objava: 27. 09. 2011 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. se je v Nemčiji srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab

Sveti oče je prizadetim ob srečanju v Erfurtu izrazil svoje 'globoko sočutje in obžalovanje'.

Papež Benedikt XVI. se je minuli petek zvečer v Erfurtu sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v Nemčiji, je poročala avstrijska katoliška agencija Kathpress. Srečanje v bogoslovnem semenišču ni bilo na obsežnem programu papeževega obiska v domovini. Sveti oče je žrtvam, ki so jih zlorabljali duhovniki in cerkveni sodelavci, izrazil svoje 'globoko sočutje in obžalovanje'.

V sporočilu, ki ga je za javnost pripravila Nemška škofovska konferenca, je zapisano, da je bil Benedikt XVI. ob srečanju 'ganjen in prizadet' zaradi trpljenja, ki so ga morale prestati žrtve zlorab in njihove družine. Prizadetim je zagotovil, da se odgovorni v Cerkvi dejavno ukvarjajo z vsemi primeri zlorab in si obenem prizadevajo za učinkovite ukrepe, ki bi zaščitili otroke in mladostnike. Kot so še sporočili z Nemške škofovske konference, je papež žrtvam izrazil upanje, da bo 'Gospod ozdravil njihove rane in jim podelil notranji mir'. Po zaključku srečanja z žrtvami je sveti oče pozdravil tudi tudi nekatere osebe, ki skrbijo za žrtve spolnih zlorab.

Odkar so v Vatikanu napovedali potovanje Benedikta XVI. v domovino, so se v javnosti pojavila ugibanja o morebitnem srečanju svetega očeta z nemškimi žrtvami spolnih zlorab. Do srečanja je prišlo v popolni tajnosti, saj ga na pogramu obiska v Nemčiji ni bilo. Prizorišče srečanja s tremi moškimi in dvema ženskima žrtvama zlorab je bilo bogoslovno semenišče v Erfurtu, ki je bilo strogo varovano, saj je Benedikt XVI. tam tudi prenočil.

Papež je v Erfurtu tako nadaljeval vrsto srečanj z žrtvami spolnih zlorab, ki jo je pričel pred tremi leti v Združenih državah Amerike, poroča Kathpress. Aprila 2008 je prišlo do tajnega srečanja z žrtvami na nunciaturi v Washingtonu, tri mesece kasneje, na svetovnem mladinskem dnevu v Sydneyu, pa je Benedikt XVI. nekatere žrtve tik pred vrnitvijo v Vatikan povabil k udeležbi pri njegovi jutranji maši. Vatikanski novinarji so takrat že sedeli v avtobusu in čakali na odhod.

Tretje srečanje je sledilo aprila lani med papeževim potovanjem na Malto. Tudi v tej deželi, ki velja za eno najbolj katoliških v svetu, so duhovniki in cerkveni sodelavci spolno zlorabljali otroke in mladostnike, ki so jim bili zaupani. Proti severu Evrope, v Nemčiji in na Irskem, je v tistem obdobju vrtinec ogorčenja nad početjem nekaterih duhovnikov ravno dosegel svoj vrhunec.

Kako tovrstna srečanja ganejo Benedikta XVI., se je izkazalo septembra lani med njegovim obiskom v Londonu. Udeleženci srečanja so pričevali, da je imel sveti oče solzne oči, ko se je opravičeval vsem prizadetim.

Papež na svojih potovanjih daje tudi napotke za ukrepanje v primerih spolnih zlorab v cerkvenih krogih. V Združenih državah Amerike je tako v treh stavkih zaobjel bistvo predvidenih ukrepov: nikakršne strpnosti, pomoč žrtvam, preprečevanje že v času izobraževanja duhovnikov in v pastorali. V Avstraliji je prvikrat kot papež izrekel stavek: 'Iskreno obžalujem bolečine in trpljenje, ki so jih utrpele žrtve zlorab.' Kratek stavek, ki ni bil zapisan v naprej pripravljenem govoru.

Maja lani na Portugalskem je papež ugotovil, da 'največji pregon Cerkve navsezadnje izhaja iz grehov, ki se dogajajo znotraj cerkvenih zidov'. Na poti v Veliko Britanijo je dejal, da imajo žrtve spolnih zlorab pravico do materialne pomoči.

Še nikoli prej ni Benedikt XVI. izrazil tako ostre kritike o kateri koli drugi temi kot ravno na področju spolnih zlorab. Številni ljudje mu ob tem ploskajo, nekateri pa izražajo tudi nejevoljo, denimo predstavniki žrtev, ki od srečanja s papežem pričakujejo kaj več kot le skupno molitev.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh