Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. sprejel romunskega in gvatemalskega predsednika

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 02. 2013 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. sprejel romunskega in gvatemalskega predsednika

Voditelja držav sta bila med zadnjimi visokimi državnimi gosti svetega očeta.

Papež Benedikt XVI. je minuli konec tedna v avdienco sprejel romunskega predsednika Traiana Basescuja. Srečanje je bilo načrtovano že dlje časa, preden je Benedikt XVI. prejšnji teden napovedal svoj odstop s položaja poglavarja katoliške Cerkve 28. februarja letos. Ob koncu dvajsetminutne avdience je pravoslavni državni poglavar papežu dejal: »Molim za Vas.« V Romuniji že več mesecev traja spor med predsednikom države Basescujem in predsednikom tamkjašnje vlade Viktorjem Ponto.

Srečanje je po vatikanskih navedbah minilo v prisrčnem ozračju. Teme pogovorov so bile skupno prizadevanje za vrednote v Evropi in prispevek katoliške Cerkve v romunskem izobraževalnem sistemu. Papež Benedikt XVI. in Basescu sta obenem izpostavila tudi vprašanje položaja katoliške manjšine v Romuniji in integracijska vprašanja romunskih preseljencev v tujini, kot so sporočili iz Vatikana. V Romuniji manj kot 6 % prebivalstva pripada katoliški Cerkvi. Skoraj 87 % pa je članov pravoslavne Cerkve.

Ob zaklučku avdience z Basescujem se je Benedikt XVI. vatikanskim dopisnikom zahvalil 'za osemletno služenje'. Ob tem se je obrnil na predstavnike Vatikanskega združenja časnikarjev AIGAV, ki so delu srečanja lahko prisostvovali. Pred tem se je predsednica združenja AIGAV, ameriška časnikarka Cindy Wooden (Catholic News Service, CNS), papežu zahvalila za 'jasen in celosten nauk'.

V soboto dopoldan pa se je s svetim očetom sestal še gvatemalski predsednik Otto Perez Molina. V Apostolski palači sta se med drugim pogovarjala o boju proti revščini, trgovini z mamili in organiziranem kriminalu, pa tudi izseljevanju. Poleg tega sta sogovornika izpostavila prispevek katoliške Cerkve na področju izobraževanja, socialnih služb in spodbujanja človeških vrednot v gvatemalski družbi.

Dvainšestdesetletni Perez Molina je kot mlad major leta 1982 sodeloval pri vojaškem udaru proti Efrainu Riosu Monttu, ki so mu očitali hudo kršenje človekovih pravic. Perez Molina je prispeval k utrditvi demokracije v Gvatemali, v preteklosti pa je tudi izrazil svoje nasprotovanje ostrim vojaškim in policijskim posegom ter smrtni kazni.

Pred zaključkom svojega pontifikata se bo papež Benedikt XVI. predvidoma 23. februarja sestal še z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom. Naslednji dan se v Italiji pričnejo parlamentarne volitve.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh