Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: Vera ni zasebna stvar

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 11. 2012 / 17:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI.: Vera ni zasebna stvar

Kljub osebni razsežnosti: “Vera ni produkt lastnega mišljenja”; papež poziva k večji povezanosti s Cerkvijo.

Krščanska vera po besedah papeža Benedikta XVI. ne sme ostati zasebna stvar. “Cerkev potrebujemo, da se krepimo v veri in da smo lahko deležni Božjih darov”, je sveti oče dejal v nagovoru med sredino splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Nihče ne more Boga imenovati za svojega očeta, če Cerkev ni njegova mati, je sveti oče navedel besede svetega Ciprijana.

Vera kot dejanje preobrata in spremembe življenjske usmerjenosti ima sicer v življenju običajno osebno razsežnost, je pojasnil Benedikt XVI. Danes razširjena miselnost, da je vera zasebna stvar, pa je povsem v nasprotju z njeno naravo. Vera se ne more pojaviti ‘v zasebnem pogovoru z Jezusom’ in ni ‘produkt lastnega mišljenja’. Vera je človeku dana preko Boga in preko cerkvenega občestva.

Cerkveno izročilo iz časa apostolov do današnjega dne nam zagotavlja, da zvesto ohranjamo izvirno Kristusovo sporočilo, je dejal Benedikt XVI. Ponuja nam ‘neprekinjeni krog’ cerkvenega življenja, oznanjevanja Božje besede in obhajanje zakramentov.

Ravno v svetu, kjer odnose med ljudmi vse bolj določa individualizem, so kristjani poklicani, ‘da so Cerkev’, je poudaril sveti oče. Le tedaj bo lahko vera resnično tudi osebna stvar. Kristjan, ki dopušča, da ga vera Cerkve vodi in prežema, bo kljub njenim slabostim, pomankljivostim in omejitvam ‘odprto okno za Božjo luč’.

Ob zaključku sredine avdience je papež Benedikt XVI. izrekel tudi svojo podporo vsem žrtvam orkana Sandy, ki je v minulih dneh opustošil vzhodno obalo Združenih držav Amerike. Papež namenja svoje molitve vsem prizadetim in poziva k solidarnosti z ljudmi, ki so izgubili svoje domove.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh