Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. voščil novemu koptskemu pravoslavnemu patriarhu Tavadrosu

Objava: 06. 11. 2012 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Benedikt XVI. voščil novemu koptskemu pravoslavnemu patriarhu Tavadrosu

Škof Tavadros je bil minulo nedeljo v Kairu izbran za papeža Aleksandrije in patriarha sedeža sv. Marka ter je tako nasledil v letošnjem marcu umrlega priljubljenega papeža Šenudo III.
Sveti oče Benedikt XVI. je voščil novemu koptskemu papežu Anbi Tavadrosu ob njegovi izvolitvi na čelo koptske pravoslavne cerkve, poroča Radio Vatikan. Škof Tavadros je bil minulo nedeljo v Kairu izbran za papeža Aleksandrije in patriarha sedeža sv. Marka ter je tako nasledil v letošnjem marcu umrlega priljubljenega papeža Šenudo III. Benedikt XVI. je v voščilu izrazil prepričanje, da bo Tavadros tako kot njegov predhodnik dober duhovni oče svojemu narodu in pravi partner z vsemi sodržavljani v mirni in skladni izgradnji novega Egipta ter da bo služil skupnemu dobremu in dobremu celotnega Bližnjega Vzhoda.

V času, ki je poln izzivov, je za vse kristjane pomembno, da pričujejo o ljubezni in prijateljstvu, ki jih med seboj povezuje, ter imajo v mislih Jezusovo molitev med zadnjo večerjo: Da bi bili vsi eno, da bi svet veroval. Papež Benedikt XVI. je še izpostavil pomemben napredek, ki je bil storjen na področju odnosov med koptsko pravoslavno in katoliško Cerkvijo. Izrazil je upanje in zagotovil molitev, da bi prijateljstvo in dialog med cerkvama obrodila sadove vedno večje solidarnosti in sprave.

Šestdesetletni škof Tavadros je bil za novega patriarha koptske pravoslavne cerkve izbran minulo nedeljo v koptski katedrali v Kairu. Med slovesnostjo ga je izžrebal otrok, ki je z zavezanimi očmi iz skrinjice na oltarju izbral enega od treh lističev z imeni kandidatov. Tavadros je sicer zaključil študij farmacije in se nato odločil za duhovniško življenje. Egiptovski mediji izpostavljajo njegovo teološko podkovanost in pastoralno aktivnost z mladimi. Tavadros je 118. koptski pravoslavni patriarh in prvi v obdobju po Mubarakovi oblasti.

O novem patriarhu je za Radio Vatikan spregovoril koptsko pravoslavni škof škofije sv. Jurija v Rimu Barnaba El Sorjani. Po njegovih besedah je papež Tavadros II. oseba, ki si prizadeva za dobro celotnega koptskega prebivalstva, predvsem v Egiptu. Škof El Sorjani je izpostavil željo, da bi Tavadros nadaljeval pot svojega predhodnika in duhovnega očeta papeža Šenude III. O Tavadrosu II. je še dejal, da je izredno umirjena oseba in pri mnogih ljudeh zelo priljubljena, ker veliko vlaga v dialog, pa bo z njim tudi vsa koptska cerkev šla naprej z dialogom.

Foto: news.va

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
4,17€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh