Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. zahteva večjo svobodo za Cerkev na Kubi

Objava: 28. 03. 2012 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. zahteva večjo svobodo za Cerkev na Kubi

Med pogovorom s kubanskim predsednikom Raulom Castrom je sveti oče izrekel prošnjo za ponovno uvedbo velikega petka kot zakonsko predpisanega praznika.

Papež Benedikt XVI. je med osebnim srečanjem s kubanskim predsednikom Raulom Castrom izrazil zahtevo po večji svobodi za tamkajšnjo katoliško Cerkev. Sveti oče je izpostavil pričakovanja Cerkve in njeno željo po večji družbeni angažiranosti, kot je sinoči časnikarjem v Havani sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Srečanje v Palači revolucije je opisal kot ‘prisrčno’, s štiridesetimi minutami pa je pogovor med obema voditeljema trajal nenavadno dolgo.

Naslednja tema pogovora je bil po Lombardijevih besedah položaj kubanskega ljudstva, ob čemer pa ni bilo govora o človekoljubnem posredovanju Cerkve v prid političnim zapornikom. To sta obravnavali delegaciji, ki sta se sestali vzporedno. Ostalih podrobnosti p. Lombardi ni želel navesti. Poudaril je, da je papež Kubo v prvi vrsti obiskal kot dušni pastir.

Benedikt XVI. je Castra prosil za ponovno uvedbo velikega petka kot zakonsko predpianega praznika, je nadaljeval vatikanski tiskovni predstavnik. Castro se na prošnjo doslej še ni odzval. Janez Pavel II. je Raulovega predhodnika, njegovega brata Fidela Castra, med svojim obiskom na tem karibskem otoku leta 1998 prosil za ponovno uvedbo božičnega praznika in Fidel Castro je tedaj to željo izpolnil.

Ali sta voditelja govorila tudi o trgovskem embargu Združenih držav Amerike proti Kubi, Lombardi ni komentiral. Potrdil je le dosedanje stališče Vatikana, da tovrstna blokada ‘ne vodi k dejanskim pozitivnim rezultatom’ in da le povečuje stisko kubanskega ljudstva.

Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro bi se prav tako rad osebno sestal s papežem Benediktom XVI. Petinosemdesetletni voditelj kubanske revolucije je na nekem spletnem portalu zapisal, da bi si želel pridobiti ‘minuto njegovega dragocenega časa’ in poglavarja katoliške Cerkve osebno pozdraviti. Fidel Castro je obudil tudi spomne na srečanje z Janezom Pavlom II., ki je kot prvi papež Kubo obiskal pred štirinajstimi leti. Castro ga je opisal kot ‘človeka, ki v srečanjih z otroki in s preprostimi ljudmi med ljudstvom vedno zbuja občutke naklonjenosti’.

Med tedanjim papeževim obiskom na Kubi leta 1998 se je takratni predsednik Fidel Castro z Janezom Pavlom II. petdeset minut pogovarjal na štiri oči. Zahvaljujoč odličnemu poznavanju španščine nekdanjega papeža prevajalci niso bili potrebni. Vsebina pogovora nikoli ni bila razkrita. Janez Pavel II. se je takrat srečal še s štirimi Castrovimi sorojenci, med njimi tudi z današnjim predsednikom Raulom.

Papežev obisk Mehike in Kube se danes zaključuje. Popoldne (po krajevnem času) je na programu še slovesno bogoslužje na Trgu revolucije v Havani, zatem pa se sveti oče vrača v Rim.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh