Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. že zdaj eden največjih papežev

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 11. 04. 2012 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. že zdaj eden največjih papežev

Po mnenju Petra Seewalda je Joseph Ratzinger ogromno prispeval k oblikovanju koncilskih besedil, kot sta denimo Lumen Gentium (Luč narodov) in Dei Verbum (Božja beseda).

Münchenski publicist Peter Seewald je Benedikta XVI. označil kot ‘enega največjih v zgodovini papežev’. Seewald je avtor knjige pogovorov s sedanjim papežem z naslovom ‘Luč sveta’. Po njegovem mnenju se je Benedikt XVI. posvetil notranji prenovi Cerkve, obenem pa premore intelektualno in duhovno sposobnost, da svetu ponuja trdno sidro. Obenem je skoraj petinosemdesetletni papež zadnji, ki je osebno sodeloval pri drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-65), zato ‘na nek način pravzaprav pooseblja koncil’.

Najnovejše raziskave kažejo, da je prispevek Josepha Ratzingerja, ki je bil koncilski svetovalec kölnskega kardinala Josefa Fringsa, dosti obširnejši kot priznava papež sam, spominja Seewald. Joseph Ratzinger je nedvomno ogromno prispeval k oblikovanju koncilskih besedil, kot sta denimo Lumen Gentium (Luč narodov) in Dei Verbum (Božja beseda), vendar v svojem delovanju ni bil revolucionar. Katolištvo je zanj pomenilo, da sporov ne zaostruje, pač pa jih je raje blažil. Kot papeža ga zdaj čaka naloga, da ‘koncil naredi odporen proti vsem vremenskim pojavom’, poudarja publicist Seewald. Kot človek v središču bo Benedikt XVI. umaknil manj dobre stvari in odločno spodbujal vse, kar je resnično dobro.

Seewald se je v svojem prispevku za enega izmed nemških časnikov dotaknil tudi razprave Benedikta XVI. v njegovem freiburškem govoru, v kateri je izrazil zahtevo po umiku Cerkve ‘iz posvetnosti sveta’. Joseph Ratzinger je ta izraz uporabil že leta 1958, v mislih pa je imel ‘umik od moči, mamona, lažnega blišča, prevare in samoprevare’. Umik iz posvetnosti sveta pomeni vrnitev k lastni duši, ohranjanje duhovnih virov človeštva, ki so postali temelj našega preživetja. Vse skupaj pa ni v ničemer povezano z umikom iz družbene in politične angažiranosti.

Seewaldovo delo 'Luč sveta' je na voljo tudi v naši knjigarni (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7A6306D833D67936C125782C002FC65D?OpenDocument).

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh