Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benediktov zaupnik: Upokojeni in novi papež v dobrih odnosih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2013 / 09:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benediktov zaupnik: Upokojeni in novi papež v dobrih odnosih

Benediktov zaupnik: Upokojeni in novi papež v dobrih odnosih

Nadškof Gänswein: Benedikt je znova pri močeh.

Nekdanji nekdanji stolni kapelnik v Regensburgu Georg Ratzinger je odnos med svojim bratom Benediktom XVI. in njegovim naslednikom papežem Frančiškom označil kot »povsem nezapleten«. »Moj brat se zavestno ne vmešava v trenutno vodenje katoliške Cerkve«, je starejši izmed bratov Ratzinger pojasnil v pogovoru za spletno izdajo časnika »Die Passauer Neue Presse«. Frančišek si »tu in tam« želi izvedeti mnenje svojega predhodnika, kajti Benedikta XVI. izjemno ceni kot človeka in kot teologa: »Njun medsebojni odnos je izredno skladen.«

Med letošnjim poletnim dopustom, ki ga je med 29. julijem in 22. avgustom preživel v samostanu Mater Ecclesiae, kjer Benedikt XVI. živi po svoji upokojitvi, je srečal tudi novega papeža, pripoveduje Georg Ratzinger. Frančišek je kot njun gost z bratoma tudi obedoval. »Bilo je zelo prijetno. Papež Frančišek je prijeten in vesel človek, ki se zelo rad smeji.« Za skupno mizo je pogovor večinoma tekel v italijanskem jeziku, saj novi papež v nemščini ni tako podkovan.

Novembra bo Georg Ratzinger znova potoval v Rim. V Regensburgu, kjer 89-letni duhovnik preživlja večer svojega življenja, ga njegov brat Benedikt XVI. gotovo ne bo več obiskal. »Benedikt meni, da kot upokojeni papež ne more kar tako potovati po svetu.«

V samostanu Mater Ecclesiae ima Benedikt XVI. ustaljen dnevni red, je pojasnil njegov starejši brat. Dan upokojenega papeža se prične ob osmi uri zjutraj s sveto mašo, ki ji sledi molitev brevirja in nato zajtrk. Klavirja ne igra več prav pogosto in tudi kot pisec ni več zelo dejaven. Sicer pa je »polno zaposlen« s svojo korespondenco.

Odločitev, da papež Frančišek še naprej biva v Domu sv. Marte, je po mnenju Georga Ratzingerja potrebno spoštovati. Kljub temu pa se mu zdi škoda, da so dejanske papeške sobane trenutno prazne.

Po besedah nadškofa Georga Gänsweina pa so se Benediktu XVI. po njegovem odstopu vidno okrepile moči. Življenjska moč 86-letnega nekdanjega papeža je znova prebujena. »Moli, bere, ureja osebno korespondenco, posluša glasbo, sprejema obiskovalce«, je pojasnil nadškof Gänswein v pogovoru za nemško revijo »Bunte«.

Seveda se Benedikt »tu in tam bori s kakšno telesno zdravstveno težavo«, ki jo s seboj prinese starost. »Glava in duh pa sta povsem jasna«, pojasnjuje Gänswein.

Papež Frančišek je svojega predhodnika že večkrat obiskal in se z njim pogovarjal po telefonu. »Odnos med njima je prisrčen in zaupen«, je dejal nadškof Gänswein, ki je tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI. in obenem prefekt Papeške hiše papeža Frančiška.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh