Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Benediktu XVI. je jasno, da je papež en sam«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 12. 2014 / 08:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Benediktu XVI. je jasno, da je papež en sam«

»Benediktu XVI. je jasno, da je papež en sam«

Nemški kardinal Marx o »igri z ognjem«.

V katoliški Cerkvi po besedah münchenskega kardinala Reinharda Marxa nimamo »dvojnega vodstva«. »Kdor tudi zgolj glasno razmišlja v smeri, da imamo trenutno dva papeža, se resnično igra z ognjem«, opozarja predsednik Nemške škofovske konference v pogovoru, ki ga je včeraj objavila katoliška agencija KNA iz Münchna. Tudi Benediktu XVI. je povsem jasno, da je papež en sam.


Kardinal Marx je obenem opozoril, da je potrebno razprave in razmišljanja predhodnika papeža Frančiška o neločljivosti zakonske zveze jemati resno. Benedikt XVI. je »eden največjih teologov sodobnega časa«. Njegovi argumenti imajo težo, ne le zato, ker prihajajo od upokojenega papeža, ampak zato, ker imajo trdne teološke temelje.

Na vprašanje, ali bo kardinal Marx Benedikta XVI. odslej naslavljal z »očetom Benediktom«, kot je upokojeni papež nedavno izrazil željo v pogovoru za nemški časnik, kardinal odgovarja: »Ne, kot običajno mu bom rekel 'svetost' in ga tikal, ostala bova kar pri tem.«

Glede reforme rimske kurije je münchenski nadškof pojasnil, da bi bilo v današnjem času »nespametno slabiti papeški položaj«. Nobene potrebe pa ni, da določena močna avtoriteta »vse stori ali določa sama«. Kardinal osebno meni, da je »centralizem znamenje šibkosti«. Kakšno vlogo naj bi v prihodnje igrale škofovske konference, »je teološko še stvar razprave«. Papež Frančišek si »očitno želi več kolegialnosti«. V kardinalski komisiji, ki svetuje svetemu očetu in katere član je tudi kardinal Marx, trenutno preverjajo, »katere pristojnosti je v Rimu nujno potrebno vzeti resno«. Ta proces pa se je šele dobro pričel.

Vir: kath.net

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh