Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bertone: Izdaja zaupnih dokumentov je nemoralno dejanje

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 22. 06. 2012 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bertone: Izdaja zaupnih dokumentov je nemoralno dejanje

Vatikanski državni tajnik v pogovoru za italijanski katoliški tednik ‘Famiglia Cristiana’ afero 'Vatileaks' ocenjuje kot ‘igrice časnikarjev, ki želijo posnemati Dana Browna’.

Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone je objavo pisem, naslovljenih na papeža, kritično ocenil kot nemoralno in pomenljivo dejanje. S tem je bila kršena v italijanski ustavi zapisana pravica do zasebnosti dopisovanja, je kardinal Bertone pojasnil v pogovoru za italijanski katoliški tednik ‘Famiglia Cristiana’. Po njegovem mnenju so v ozadju afere ‘Vatileaks’ poskusi destabilizacije katoliške Cerkve.

Papeževa prizadevanja za ‘razjasnitev in očiščenje’ znotraj Cerkve ‘je bilo in je’ marsikomu očitno trn v peti, poudarja ‘drugi mož’ v Vatikanu. Odziv Benedikta XVI. na pedofilijo med duhovniki je pokazal, da se Cerkev lahko prenovi tudi sama, česar druge ustanove niso sposobne. Bertone Cerkev označuje kot skalo v viharju, ki ji nekateri želijo odvzeti njeno stabilnost.

Kot ‘najbolj boleč’ dogodek v aferi ‘Vatileaks’ je kardinal Bertone označil izdano zaupanje papeževega majordoma Paola Gabrieleja. “Papež se je vidno pretresen spraševal po vzrokih njegovih dejanj, saj je Gabrieleja ljubil kot lastnega sina.” Domneve, po katerih naj bi v Vatikanu prihajalo do različnih spletk in bojev za premoč, kardinal Bertone zavrača kot ‘grice časnikarjev, ki želijo posnemati ameriškega pisca knjižnih uspešnic Dana Browna: “Sam še nisem slišal, da bi se kardinali ali pa duhovniki med seboj borili za dosego nekakšne imagnarne moči”.

Na vatikanskem državnem tajništvu vlada ‘neverjetno ozračje skupnosti’, ki je v popolnem nasprotju s predstavami v medijih. Seveda prihaja do razlike v stališčih, ko v Vatikanu razpravljajo o različnih temah, toda ‘dialektika soočenja’ je vendar izročilo Cerkve, ki sega še v čas prvih apostolov.

Bertone v pogovoru poudarja, da izrečena nezaupnica vodji Vatikanske banke IOR Ettoreju Gottiju Tedeschiju ni povezana ‘z notranjimi dvomi v pripravljenost do transparentnega poslovanja’. Razlog za njegovo razrešitev konec letošnjega maja je ‘poslabšanje odnosov v nadzornem svetu’ zaradi prevelik razlik v osebnih stališčih.

Vatikanski državni tajnik vatikansko banko zagovarja kot ‘ustanovo, ki Cerkvi dopušča, da priskoči na pomoč v težkih položajih’. Odgovornim pri IOR je kardinal Bertone izrekel svoje ‘popolno zaupanje’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh