Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehem na globusu kar 48-krat

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 12. 2012 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Betlehem na globusu kar 48-krat

Rekord predstavljajo Združene države Amerike z dvanajstimi Betlehemi in enim 'Novim Betlehemom'; zaselek Betlehem tudi v Sloveniji!

Ko v znanem božičnem napevu zaslišimo refren 'o pridite, pridite v Betlehem', bi bilo morda koristno, če bi kdaj preverili, kje Betlehem sploh je. Kratka raziskava po spletnih straneh nam da vedeti, da Betlehem, 'nikakor ne najmanjše med judovimi mesti', danes v svetu najdemo kar 48-krat: na Bližnjem Vzhodu, v Ameriki, Afriki in Evropi. Obstaja seveda tudi precejšnje število jezikovnih različic, kot so denimo Belen, Belem, Bartlehiem, Betlejem ali Betlem, kar nas pripelje do še večjega števila.

Rekord predstavljajo Združene države Amerike z dvanajstimi Betlehemi in enim Novim Betlehemom. Najbolj znan izmed njih je Bethlehem v ameriški zvezni državi Pennsylvania.

Sedmo največje mesto te zvezne ameriške države na vzhodni obali je na sveti večer leta 1741 ustanovil evangeličansko-pietistični teolog in misijonar grof Ludwig von Zinzendorf, evropski plemič, ki je v takratni deželi irokezov polagal temelje za bratsko skupnost v Severni Ameriki, kjer naj bi nemški priseljenci živeli v sožitju z domorodnimi indijanci.

Bethlehem v Pennsylvaniji je bil do leta 1848 zaprta naselbina, ki jo je upravljalo cerkveno vodstvo. V njej so lahko živeli le člani bratovščine. Po koncu ameriške državljanske vojne (1861-1865) so v bližini ustanovili Južni Betlehem, središče jeklarske industrije, katere izdelki so pod blagovno znamko Bethlehem Steel zasloveli po vsem svetu.

Med osemnajstimi španskimi Beleni (Belen je španska različica imena Betlehem) je najpomembnejši Belen v Argentini. V mestecu ob vznožju Andov je romarsko središče Nuestra Senora de Belen (Naša Gospa iz Betlehema).

Na portugalskem govornem območju obstaja celo milijonska metropola Betlehem po imenu Belem do Para. Prestolnica ene izmed zveznih dežel v Braziliji je prav tako dobila ime po betlehemski Materi Božji. Izvirno ime kraja je bilo Santa Maria de Belem do Grao Para.

Kraje z imenom Betlehem imamo tudi v Evropi. V Nemčiji, denimo, lahko obiščemo vas Betlehem na Bavarskem, drugo pa v pokrajini Baden-Württemberg. Na Nizozemskem imajo tri Betleheme in en Bartlehiem, po en Betlehem pa najdemo v Južnoafriški republiki, na Poljskem in na Češkem. In na koncu, zaselek Betlehem je moč najti celo v Sloveniji, v okolici Bleda.

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh