Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehem upa na počasno vračanje turistov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 11. 2021 / 12:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Betlehem upa na počasno vračanje turistov
Trg jaslic in bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu, zapuščena ob zaprtju med koronaepidemijo decembra 2020 FOTO: Vatican Media

Betlehem upa na počasno vračanje turistov

Pod geslom »Veselje vlada z betlehemsko zvezdo« je Jezusov rojstni kraj na prvo adventno nedeljo v novem bogoslužnem letu začel obhajanje priprav na božične praznike.

»Vernike in prijatelje miru po vsem svetu pozivamo, naj obiščejo Betlehem in Palestino,« je betlehemski župan Anton Salman minuli konec tedna dejal v svoji božični poslanici. Z romanjem po svetih krajih lahko kristjani obnovijo in okrepijo svojo vero in podprejo palestinsko navzočnost v Sveti deželi, tako Salman po navedbah avstrijskega Kathpressa.

Božični prazniki so priložnost, da v teh krajih obnovijo »odločenost za prenovo in preživetje«.

Epidemija koronavirusne bolezni je zaradi pomanjkanja in delno tudi popolne odsotnosti romarjev in turistov v Betlehemu to območje privedla v precejšnjo recesijo, ki je povzročila »težke gmotne izgube za mesto in njen podmladek«, je pojasnil župan Salman. Božični prazniki so priložnost, da v teh krajih obnovijo »odločenost za prenovo in preživetje«. Praznično obdobje nas obenem spominja, da krivice ne bodo vladale v neskončnost.

Koronaepidemija je močno prizadela tamkajšnji turizem

Palestinska ministrica za turizem Rula Maajaa je pojasnila, da računa na dolgotrajno okrevanje domačega turizma. Ta sektor je bil zaradi epidemije prvi in najbolj prizadet in bo tudi zadnji, ki bo po hudih posledicah lahko okreval.

Medtem ko je pred izbruhom epidemije palestinska območja in Betlehem obiskalo v povprečju 3,5 milijona obiskovalcev na leto, po pojavu koronakrize tujih gostov v državi skorajda ni bilo. Šele v preteklih tednih so znova začele prihajati prve romarske skupine.

Že pred epidemijo se je Betlehem soočal s precejšnjimi izzivi; toda turizem si je po vsaki nevšečnosti razmeroma hitro opomogel. Za Jezusov rojstni kraj in druge znamenitosti v Sveti deželi »ni nobene alternative«: turisti se bodo na to območje vedno znova vračali, je prepričana ministrica Maajaa. Zelo zaskrbljena pa je zaradi pojava novih različic virusa, kot je zadnja po imenu omikron. Počakati je treba, tako Maajeva, ali so doslej dostopna cepiva učinkovita tudi v boju proti tej mutaciji. Ministrica je izrazila upanje, da ne bo prišlo do vnovičnega zapiranja meja, vendar se je v Izraelu to že zgodilo.

Za Jezusov rojstni kraj in druge znamenitosti v Sveti deželi »ni nobene alternative«: turisti se bodo na to območje vedno znova vračali.

V luči adventnega časa in božičnih praznikov je Maajeva še napovedala, da ob drugem adventnem koncu tedna načrtujejo slovesen prižig lučk na osrednjem božičnem drevesu na Trgu jaslic v Betlehemu, za obdobje božiča po gregorijanskem koledarju (24./25. december) pa so v mestu dali na razpolago okoli 70 odstotkov vseh nočitvenih zmogljivosti, kar pomeni približno 6.000 postelj.

V primerjavi z zgornjimi podatki so bili do leta 2019 tudi v juliju in avgustu vsi hoteli v Betlehemu vse leto polno zasedeni. Epidemija je globoko zarezala v že začete in načrtovane obnove in gradnje novih hotelov v Jezusovem rojstnem kraju; njihova prihodnost je zaenkrat še povsem negotova in nepredvidljiva.

Obiskovalci bodo zaščiteni

Salman in Maajeva poudarjata, da je Betlehem v celoti pripravljen na vračanje romarjev in turistov. Zaposleni v hotelskem in turističnem sektorju so opravili potrebna izobraževanja glede higienskih ukrepov, da bi obiskovalce in domačine primerno zaščitili pred dodatnim širjenjem novega koronavirusa.

Zaposleni v hotelskem in turističnem sektorju so opravili potrebna izobraževanja glede higienskih ukrepov.

Konkretno bodo vsi obiskovalci med slovesnostmi na Trgu jaslic obvezno morali uporabljati zaščitne maske. Te bodo delili ob dostopih na trg, kjer bodo obiskovalcem tudi merili telesno temperaturo in jim ponudili razkužila. Redno bodo razkuževali glavne ulice v mestu, župan Salman pa ob tem poziva tudi k osebni odgovornosti vsakega posameznika. Za red in upoštevanje varnostnih predpisov bo skrbelo 500 policistov in 150 dodatnih pripadnikov varnostnih sil z drugih območij v državi.

Izrael zaradi različice omikron zapira meje za tuje obiskovalce

Izrael pa je že predlagal zaprtje meja za tuje obiskovalce, da bi preprečil širjenje nove različice koronavirusa po imenu omikron. Novi ukrepi naj bi bili na predlog protikoronske vladne skupine v veljavi od minulega konca tedna in naj bi sprva trajali štirinajst dni, vendar jih mora potrditi še tamkajšnja vlada.

Ukrepe mora potrditi še izraelska vlada.

Prepoved vstopa v državo naj ne bi veljala za izraelske državljane in tujce s posebnim dovoljenjem. Med drugimi ukrepi je še podaljšanje obvezne karantene s 24 na 72 ur, necepljeni potniki, ki se bodo vračali v državo, pa bodo morali v karanteni ostati najmanj teden dni. Kršenje karantenskih predpisov bo kaznovano z globo v višini okoli 1.350 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh