Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napoved omejitev za obhajanje božiča v Betlehemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 11. 2020 / 11:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2020 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napoved omejitev za obhajanje božiča v Betlehemu

Napoved omejitev za obhajanje božiča v Betlehemu

Dovoljena le osrednja slovesnost in prihod patriarha na Trg jaslic pred baziliko Jezusovega rojstva.

Bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu FOTO: Vatican Media

Obhajanje adventa in božičnih praznikov bo letos v Betlehemu dovoljeno le v močno omejeni obliki in omejenim številom udeležencev, je po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress oznanil betlehemski župan Anton Salman.

Še vedno trajajoča epidemija koronavirusa nas ob bližajočih se božičnih praznikih sili, je pojasnil Salman, »da zagotovimo kar najvišjo možno stopnjo varnosti ob upoštevanju preprečevalnih ukrepov«. Namesto številnih prireditev, ki so bile v tem obdobju značilne v prejšnjih letih in so trajale tudi do 60 dni, bo letos praznovanje omejeno na »temeljne dejavnosti«, kot so prižiganje svečk na božičnem drevesu, božična tržnica ter protokol ob prihodu patriarha na Trg jaslic pred baziliko Jezusovega rojstva. Zaradi omejenega števila udeležencev bodo osrednje prireditve predvajali prek medijev in družbenih omrežij.

Osveščanje meščanov o varnostnih in previdnostnih ukrepih

Župan je obenem napovedal, da želi v skupni kampanji z ministrstvom za zdravje meščane Betlehema osvestiti o varnostnih in previdnostnih ukrepih, predvsem v luči izogibanja množičnih zbiranj in upoštevanja osebne razdalje. S tem se želi izogniti prestrogim omejitvam svobode gibanja med prazniki. Število tujih obiskovalcev med božičnimi prazniki želijo prav tako močno omejiti, popolne prepovedi obiska Betlehema pa ne napovedujejo.

Božič je sporočilo upanja in luči, da bo človeštvu uspelo premagati epidemijo koronavirusa in znova najti pot v običajno življenje, je na koncu pojasnil betlehemski župan.

Poziv izraelskega predsednika vsem kristjanom

Tudi izraelski predsednik Reuven Rivlin je kristjane v Sveti deželi pozval, naj med božičnimi prazniki strogo upoštevajo vse varnostne in previdnostne ukrepe v boju proti epidemiji koronavirusa. »Varnost krščanskih občestev in svetih krajev v Izraelu ter na palestinskih območjih, še posebej v Betlehemu, je za nas izredno pomembno,« je Rivlin po navedbah izraelskega predsedniškega urada dejal med včerajšnjim srečanjem s cerkvenimi voditelji v Sveti deželi. Pri tem je versko in kulturno svobodo označil kot »ključni vrednoti izraelske države«, ki ju je treba ves čas ščititi in podpirati.

V luči projekta »Dežela samostanov« v strugi reke Jordan je Rivlin Cerkve pozval k nadaljnjemu sodelovanju. Projekt je odlična priložnost za spodbujanje dialoga med Izraelci in Palestinci. »Hvaležen bi bil, če bi nam pri tem pomagali, da v krščanskem svetu in drugih deželah na tem območju nadaljujemo to pomembno pobudo,« so bile Rivlinove besede.

Zahvala nadškofu Pizzaballi

Izraelski predsednik se je zahvalil tudi novemu latinskemu patriarhu v Jeruzalemu, nadškofu Pierbattisti Pizzaballi, za njegov že dolgoleten prispevek pri gradnji mostov med krščanskimi veroizpovedmi v Jeruzalemu.

Poleg Pizzaballe sta se omenjenega srečanja med drugimi udeležila tudi grški pravoslavni patriarh Teofil III. in frančiškanski kustos Francesco Patton.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh