Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega katoliškega patriarha v Jeruzalemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 10. 2020 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2020 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež imenoval novega katoliškega patriarha v Jeruzalemu

Papež imenoval novega katoliškega patriarha v Jeruzalemu

Italijan Pierbattista Pizzaballa bo nasledil Jordanca Fouada Twala.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je Italijana Pierbattisto Pizzaballo imenoval za novega latinskega patriarha v Jeruzalemu. 55-letni frančiškan bo na tem položaju nasledil Jordanca Fouada Twala, ki je naloge jeruzalemskega patriarha opravljal od imenovanja na ta položaj leta 2008 do svoje upokojitve leta 2016. P. Pizzaballa je odtlej patriarhat, ki poleg Izraela in palestinskih območij obsega tudi Jordanijo in Ciper, vodil kot apostolski upravitelj.

Pierbattista Pizzaballa, rojen 21. aprila 1965 v mestu Cologno al Serio v italijanski škofiji Bergamo, je bil septembra 1976 sprejet v malo semenišče frančiškanske province Kristusa Kralja v Bologni in je začel noviciat v samostanu La Verna. Začasne zaobljube je izrekel v La Verni 7. septembra 1985, večne pa v Bologni 14. oktobra 1989. Teologijo je študiral v Rimu in Jeruzalemu, mašniško posvečenje je prejel leta 1990. Redovnik je bil dvanajst let frančiškanski kustos v Sveti deželi in s tem najvišji varuh katoliških svetih krajev. Pred tem je za svoj red delal kot duhovni oskrbnik hebrejsko govorečih kristjanov v Jeruzalemu.

P. Pizzaballa je od leta 2017 član vatikanske Kongregacije za vzhodne Cerkve in svetovalec pri papeški komisiji za odnose z judovstvom. Od leta 2016 ima kot veliki prior tudi eno od vodilnih funkcij v Viteškem redu Božjega groba v Jeruzalemu.

Novi patriarh prebivalce Bližnjega vzhoda poziva k pogumu

Novi latinski patriarh v Jeruzalemu je v pozdravni poslanici ob imenovanju prebivalce Bližnjega vzhoda pozval, naj si ne dovolijo odvzeti poguma za življenje na tem območju. Med svojim štiriletnim mandatom na položaju apostolskega upravitelja patriarhata je doživel, »da imamo poleg številnih težav tudi vire, željo in moč, da samozavestno zremo v prihodnost,« je zatrdil p. Pizzaballa.

Med izzivi, s katerimi se soočajo bližnjevzhodni kristjani, Pizzaballa med drugim navaja »ozkosrčno politiko« brez poguma in vizije, vedno večjo fragmentacijo družbenega življenja, gospodarske težave in epidemijo koronavirusa, pa tudi vedno večje težave, v katerih so se znašle tamkajšnje katoliške šole. Vse to je zelo boleče, vendar je lahko tudi velika spodbuda, da ljudje zrastejo onkraj svojih omejitev, je prepričan frančiškan.

Svoj mandat na položaju apostolskega upravitelja je p. Pizzaballa opisal kot »ne vedno preprost, včasih naporen«, toda uspelo mu je »rešiti nekaj težav v škofiji, tako da je njeno pričevanje lahko postalo bolj prilagodljivo in pregledno«. Tudi v prihodnosti ga čakajo težki trenutki in zapletene odločitve, je prepričan italijanski redovnik, ki pa se z novo funkcijo sooča odločno in z zaupanjem v Boga.

Kot poroča Radio Vatikan, je novi latinski patriarh v Jeruzalemu na nedavni spletni konferenci o Sveti deželi in Bližnjem vzhodu spregovoril tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, pomanjkanju dialoga med Izraelom in Palestino ter vlaganju v dialog in zaupanje, da bi lahko gradili prihodnost bratstva.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh