Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehemski patriarh Twal pozval k miru in spravi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 12. 2012 / 14:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Betlehemski patriarh Twal pozval k miru in spravi

Božičnega bogoslužja sta se udeležila tudi palestinski predsednik Abbas in jordanski zunanji minister Judeh.

V Betlehemu je letošnji božič praznovalo na tisoče kristjanov. Latinski patriarh v Jeruzalemum nadškof Fouad Twal, je na sveti večer v svojem božičnem nagovoru pozval k pravičnosti in miru. V luči številnih sporov na tem območju je pozval 'vse politike in ljudi dobre volje', naj si dosledno prizadevajo za mir in spravo 'v Palestini in Izraelu in na celotnem trpečem Bližnjem Vzhodu'. Božičnega bogoslužja v katoliški cerkvi svete Katarine so se udeležili tudi palestinski predsednik Mahmud Abbas, jordanski zunanji minister Nasser Judeh in nova županja v Betlehemu, Vera Baboun.

Nadškof Twal se je izrecno zahvalil palestinskemu predsedniku Abbasu in jordanskemu kralju Abdulahu II. za 'njuna pogumna stališča na narodni in mednarodni ravni', pa tudi za njuna prizadevanja, ki so Palestini pri Organizaciji Združenih narodov priskrbela priznanje statusa države nečlanice opazovalke. To priznanje bi moralo biti 'odločilen korak na poti k miru in varnosti za vse', je poudaril nadškof Twal v svojem nagovoru, ki ga je predstavil v več jezikih: »Le pravičnost in mir v Sveti deželi lahko privedeta do območnega in globalnega ravnotežja!«

Številni ljudje v Sveti deželi trpijo 'zaradi zasedbe, ki ji ni videti konca'. Tudi posledice zadnjih spopadov v Gazi so 'še vedno opazne tako v deželi kot tudi na dušah ljudi', je pojasnil poglavar latinskih katoličanov v Sveti deželi. Ob tem je pozval tudi k molitvi za vse ljudi, ki trpijo zaradi nenehnih krvavih spopadov v Siriji.

Pred začetkom polnočnega bogoslužja je patriarh v tradicionalni procesiji poromal k votlini Jezusovega rojstva. Že popoldne je na tisoče vernikov slovesno pozdravilo njegov prihod v Betlehem, med njimi tudi številni muslimani. Na kraju Jezusovega rojstva so ga sprejeli skavti in številni obiskovalci.

Vso noč so romarji prihajali k votlini Jezusovega rojstva, nekateri so do tja prehodili trinajst kilometrov dolgo pot iz jeruzalemskega starega mestnega jedra. Po navedbah palestinskih oblasti na tem območju v mesecu decembru pričakujejo okoli 120.000 tujih in 35.000 palestinskih obiskovalcev. V času katoliških božičnih slovesnosti naj bi mesto sprejelo okoli 35.000 obiskovalcev. Številni hoteli v mestu so popolnoma zasedeni. Od začetka letošnjega leta v Palestini beležijo 17 % porast v številu turistov, po navedbah pristojnih uradov pa je število nočitev naraslo za 25 %.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh