Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehemski patriarh zahteva konec nasilja in nepravičnosti

Objava: 27. 12. 2011 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Betlehemski patriarh zahteva konec nasilja in nepravičnosti

Na tisoče kristjanov je praznovalo božič v Betlehemu, patriarh Twal pa je v svojem nagovoru izrazil kritiko politiki Bližnjega vzhoda mednarodne skupnosti držav.

Latinski patriarh v Jeruzalemu, nadškof Fouad Twal, je v svojem nagovoru med božičnim bogoslužjem izrazil zahtevo po koncu nasilja in nepravičnosti v deželi. Z mislijo na arabsko pomlad je pozval vse verske voditelje, naj ne bodo zgolj ‘opazovalci’ korenitih sprememb v svojih deželah. Božične svete maše v katoliški cerkvi sv. Katarine sta se udeležila tudi palestinski predsednik Mahmud Abbas in betlehemski župan Victor Batarseh.

Nemiri na tem območju korenito vplivajo na sedanjost in prihodnost naše dežele, je poudaril patriarh v svojem nagovoru, ki ga je predstavil v več jezikih. Dolžnost vsakogar, v čigar roke je položena usoda ljudstva, je zaščita ljudi, zagotavljanje njihovega preživetja in izpolnitev njihovih prizadevanj. Prizadevanja mladih za boljšo prihodnost so v luči gospodarskega in političnega položaja povsem upravičena. Poglavar katoličanov v Sveti deželi je zato vse vernike pozval k molitvi za mir in spravo v Siriji, Egiptu, Iraku in severni Afriki.

Patriarh Twal se je posebej zahvalil palestinskemu predsedniku Abbasu ‘za njegova nepopustljiva prizadevanja za pravični mir na Bližnjem vzhodu, katerih vrhunec je ustanovitev palestinske države’. Obenem je izrazil kritiko na odziv ‘kvarteta’, Združenih držav Amerike, Rusije, Združenih narodov in Evropske zveze, na sprejem Palestine v Organizacijo Združenih narodov. Po njegovih besedah Palestinci v Združenih narodih vidijo upanje za rešitev spora, da bi s svojimi sosedi lahko zaživeli v miru in varnosti.

Spodleteli mirovni proces je pri Palestincih pustil ‘grenak priokus neizpolnjenih obljub in občutek nezaupanja’. Kot je še poudaril latinski patriarh, si ljudje na tem območju želijo le miru, tako za palestinsko kot tudi za izraelsko ljudstvo.

Ob koncu polnočne božične maše je patriarh v tradicionalni procesiji obiskal mesto Jezusovega rojstva. Vso noč so se na ta sveti kraj v Betlehemu, ki leži okoli trinajst kilometrov od starega mestnega jedra v Jeruzalemu, zgrinjale množice romarjev. Po uradnih podatkih med božičnimi prazniki v Betlehemu pričakujejo okoli devetdeset tisoč obiskovalcev, in vsi hoteli v mestu so popolnoma zasedeni.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh