Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bi vložili svoje prihranke v »pro-life« banko?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 12. 2023 / 08:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2023 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bi vložili svoje prihranke v »pro-life« banko?
Nick Vujicic med obiskom v Sloveniji leta 2011. FOTO: Tatjana Splichal

Bi vložili svoje prihranke v »pro-life« banko?

Nick Vujicic, krščanski motivacijski govorec, je napovedal, da spomladi 2024 končno odpira vrata banka, ki bo delovala na načelih podpore življenju.

41-letni Vujicic je ustanovitev t. i. »pro-life« banke napovedal že pred dvema letoma in takrat pojasnil, da bo s tem izpolnil svojo veliko željo. »Banka za življenje« bo začela delovati v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas. Banka bo na prvo mesto postavila Boga, služila ljudem in podpirala zaščito življenja. Imenovala se bo »ProLifeBank« in bo ponujala vse bančne storitve. Gre za spletno banko, ki bo na voljo ljudem po vsem svetu, so ustanovitelji zapisali na spletni strani prolifebank.com.

Ukinitev bančnega računa zaradi podpore življenju

Vujicic je banko začel načrtovati in razvijati že leta 2018, ko mu je njegova tedanja banka ukinila račun in preprečila uporabo kreditnih kartic, ker se je javno zavzemal za zaščito življenja. Prejel je pismo, v katerem ga je banka obvestila, da ga je preverila kot stranko in da z njim ne želi več poslovati. Takrat se je odločil za ustanovitev banke, ki bo pri svojem delovanju spoštovala Božje zapovedi.

Ustanovitelji nove »Banke za življenje«. FOTO: prolifebank.com 

Pri razvoju pogumnega projekta se mu je kot poslovna partnerka pridružila Betsy Gray, ki v ameriški Santa Barbari vodi kliniko, kjer pomagajo ženskam, pa tudi celim družinam, ki se soočajo z nepričakovano nosečnostjo. Grayeva je namreč v istem obdobju, leta 2018, ugotovila, da njena banka finančno podpira ustanove, ki si prizadevajo za legalne splave in odločno podpirajo umetno prekinitev nosečnosti. Eden njenih sodelavcev je opravil tržno raziskavo, da bi našel življenju naklonjeno banko, ki ne podpira organizacij v podporo splavu, vendar po treh mesecih temeljitega preverjanja ni našel niti ene same banke, ki bi izpolnjevala ta merila.

Banka, ki spoštuje Božje zapovedi

In tako se je rodila ideja, da bi ustanovili svojo banko, ki bo ne le podpirala življenje nerojenih otrok, temveč bo tudi sicer spoštovala Božje zapovedi, je takrat pojasnila Grayeva. Skupaj z Vujicicem sta poiskala podporo pri prijateljih in znancih, ki so dobro podkovani v poznavanju bančništva, in razvoj projekta se je začel.

Nick Vujicic se je rodil z redko motnjo, za katero je značilna odsotnost vseh štirih okončin.

»Banka za življenje« je še vedno v postopku zbiranja potrebnega kapitala. Iskanje vlagateljev je bilo težje, kot je Vujicic sprva mislil, saj sedanje okolje in družbeno ozračje nista najugodnejša za takšen projekt, poleg tega pa sta z Grayevo naletela tudi na številne odpore. Kljub temu ne izgubljata upanja in nadaljujeta drzni življenjski projekt.

Nick Vujicic se je rodil z redko motnjo, za katero je značilna odsotnost vseh štirih okončin. V življenju je moral premagati številne ovire, da je leta 2005 lahko ustanovil svojo organizacijo »Life Without Limbs« (Življenje brez okončin). Z njeno pomočjo Vujicic po vsem svetu oznanja Božjo besedo. Od marca 2019 v javnih nastopih tudi odločno nasprotuje splavu. Leta 2012 se je poročil s Kanae Miyahara: zakonca sta starša štirih otrok.

Nalaganje
Nazaj na vrh