Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biden in Putin za nadaljevanje dialoga

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 12. 2021 / 08:42
Oznake: Predsednik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biden in Putin za nadaljevanje dialoga
Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Xinhua/STA

Biden in Putin za nadaljevanje dialoga

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin sta se ob koncu leta v telefonskem pogovoru v četrtek dogovorila za nadaljevanje dialoga. Veliko pozornosti sta namenila vprašanju glede ruske invazije v Ukrajino.

Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden napovedal odločen odgovor ZDA in zaveznic v primeru nove ruske invazije v Ukrajino. Putin pa je ameriškega predsednika posvaril pred novimi sankcijami, ki bi bile po njegovem mnenju velika napaka, poroča STA.

Biden pozval k zmanjšanju napetosti z Ukrajino

Biden je v telefonskem pogovoru z ruskim voditeljem pozval Rusijo, naj zmanjša napetosti z Ukrajino. Dejal je, da bodo ZDA in zaveznice ter partnerji odločno odgovorili, če bo Rusija spet vdrla v Ukrajino, kot je leta 2014, ko je zavzela Krim, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Putin je v odgovoru dejal, da bi tovrstne sankcije najverjetneje povsem prekinile odnose med ZDA in Rusijo. »To bo ogromna napaka, ki bo imela resne posledice,« je dejal Putinov svetovalec Juri Ušakov.

Različna pogleda glede članstva v Natu

Kot je znano, si Rusija želi, da se Nato ne bi širil proti Vzhodu, zato od Zahoda med drugim želi pisno zavezo, da se Ukrajina skupaj z nekdanjimi sovjetskimi republikami ne bo pridružila zvezi Nato. Zahodne države medtem poudarjajo, da je članstvo v Natu odprto za vse države, ki izpolnjujejo potrebna merila. Predsednika sta se strinjala, da bosta osebno nadzirala pogovore o teh vprašanjih in ostala v telefonskem stiku. Putin naj bi Bidnu dejal, da se pogajanja med državama ne bi smela spremeniti v klepet. »Ne čakamo na pogajanja, ampak konkretne rezultate v skladu z našimi pričakovanji, vključno s skrbmi, ki smo jih izrazili,« je povedal Ušakov.

Pogovori v Ženevi

Kot še navaja STA, bodo 9. in 10. januarja v Ženevi potekali pogovori na visoki ravni med predstavniki obeh držav, temu pa bodo sledili pogovori v okviru Sveta Nato-Rusija 12. januarja in potem v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) 13. januarja v Ženevi. Biden je ob tem poudaril, da lahko do napredka v dialogu pride le, če ta poteka v ozračju zmanjševanja napetosti, ne pa v ozračju krepitve napetosti.



Nalaganje
Nazaj na vrh