Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek o Ukrajini: Napetosti rešujte z dialogom, ne z orožjem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 12. 2021 / 06:12
Oznake: Nemiri, Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2021 / 06:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek o Ukrajini: Napetosti rešujte z dialogom, ne z orožjem
Namesto orožja naj napetosti med Ukrajino in Rusijo rešuje dialog, je pozval papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Frančišek o Ukrajini: Napetosti rešujte z dialogom, ne z orožjem

Ob koncu nedeljskega angelusa je sveti oče Frančišek molil za »ljubljeno Ukrajino«, za tamkajšnje ljudi in verske skupnosti, da bi »božič prinesel Ukrajini mir«, in mednarodno skupnost pozval, naj napetosti rešuje z resnim dialogom, ne z orožjem.

Papež je izrazil žalost ob informaciji, da so preprodajalci v zadnjem letu dni trgovali z orožjem več kot leto prej. »Orožje ni prava pot,« je opozoril, preden je dodal upanje, da bo ta božič »morda prinesel mir Ukrajini«.

Desetina katolikov

Ukrajina je država s 44 milijoni prebivalcev, med katerimi je več kot dve tretjini pravoslavnih, medtem ko je katolikov desetina, največ jih je na zahodu države. Papež Frančišek je tudi v preteklosti že večkrat pozval k miru v Ukrajini.

Ukrajino pozna že od otroštva

Ko je septembra letos vlogo apostolskega nuncija v Ukrajini prevzel litovski nadškof Visvaldas Kulbokas, je poudaril, da ga je sveti oče poslal v državo, »za katero sam večkrat ponavlja, kako zelo rad jo ima« in ki jo pozna že od otroštva, od svojega 12. leta starosti.

Grožnje s sankcijami Rusiji

NATO, nekateri pomembnejši evropski voditelji in ameriški predsednik Joe Biden so v zadnjih dneh Rusiji že zagrozili z resnimi političnimi in gospodarskimi povračilnimi ukrepi in »sankcijami brez primere« v primeru napada na Ukrajino.

Tudi ministri G7 enotni

Tudi zunanji ministri sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7) so na srečanju v Liverpoolu dosegli skupno stališče do Rusije, češ da v Evropi ne sme priti do premikov meja, ki bi »imeli ogromne politične in gospodarske posledice«.

Nalaganje
Nazaj na vrh