Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2021 / 10:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 06:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«
Kijevski višji nadškof Ševčuk je sredi novembra znova obiskal papeža Frančiška FOTO: Vatican Media/arhivski posnetek

Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«

Grško-katoliški višji nadškof v Kijevu, Svjatoslav Ševčuk, trdno računa, da bo papež Frančišek prihodnje leto obiskal Ukrajino.

Kot je pojasnil, je pred nekaj tedni osebno govoril s svetim očetom in ima »dobre novice« iz Vatikana, so po navedbah avstrijskega Kathpressa pred dnevi sporočili s sedeža njegove Cerkve. Papež je namreč izjemno zaskrbljen nad usodo Ukrajincev. »Pričakujemo, da bo Ukrajino obiskal prihodnje leto,« tako višji nadškof z Rimom povezane Cerkve. Njegov obisk zaenkrat sicer še ni napovedan, vendar ga neuradno že pripravljajo.

Papežev obisk v Ukrajini zaenkrat sicer še ni napovedan, vendar ga neuradno že pripravljajo.

Da papež razmišlja o obisku te vzhodnoevropske države, je »močno znamenje podpore našemu narodu in naši državi,« meni višji nadškof Ševčuk, ki je po lastnih navedbah papežu poročal o tem, kako so številni Ukrajinci prepričani: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala.« Iz Vatikana po zasebni avdienci kijevskega višjega nadškofa pri papežu sredi letošnjega novembra niso poročali o vsebini njunih razprav. Grško-katoliška in Rimsko-katoliška cerkev v Ukrajini si že več let želita, da bi sveti oče obiskal njihovo domovino. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Frančiška med zasebno avdienco v Vatikanu februarja 2020 povabil v Ukrajino.

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk FOTO: Vatican Media

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. (2005-2013) se ni odločil za potovanje v to vzhodnoevropsko državo, najverjetneje iz spoštovanja do pomislekov pravoslavnega moskovskega patriarhata. Doslej edini papež, ki je obiskal Ukrajino, je bil Janez Pavel II. (1978-2005), ki je to storil leta 2001. Zaradi njegovega obiska so odnosi med Katoliško in Rusko pravoslavno cerkvijo zašli v precejšnjo krizo.

Doslej edini papež, ki je obiskal Ukrajino, je bil Janez Pavel II., ki je to storil leta 2001.

Po izsledkih raziskav se v Ukrajini več kot 70 odstotkov državljanov izreka za pravoslavne kristjane. Konec letošnjega junija je pripadnost tamkajšnji Grško-katoliški cerkvi izreklo okoli devet odstotkov izprašanih, rimokatoličanov pa je približno en odstotek.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh