Zapri
Iskanje

Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2021 / 10:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 06:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«

Kijevski višji nadškof: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala«
Kijevski višji nadškof Ševčuk je sredi novembra znova obiskal papeža Frančiška FOTO: Vatican Media/arhivski posnetek
Grško-katoliški višji nadškof v Kijevu, Svjatoslav Ševčuk, trdno računa, da bo papež Frančišek prihodnje leto obiskal Ukrajino.

Kot je pojasnil, je pred nekaj tedni osebno govoril s svetim očetom in ima »dobre novice« iz Vatikana, so po navedbah avstrijskega Kathpressa pred dnevi sporočili s sedeža njegove Cerkve. Papež je namreč izjemno zaskrbljen nad usodo Ukrajincev. »Pričakujemo, da bo Ukrajino obiskal prihodnje leto,« tako višji nadškof z Rimom povezane Cerkve. Njegov obisk zaenkrat sicer še ni napovedan, vendar ga neuradno že pripravljajo.

Papežev obisk v Ukrajini zaenkrat sicer še ni napovedan, vendar ga neuradno že pripravljajo.

Da papež razmišlja o obisku te vzhodnoevropske države, je »močno znamenje podpore našemu narodu in naši državi,« meni višji nadškof Ševčuk, ki je po lastnih navedbah papežu poročal o tem, kako so številni Ukrajinci prepričani: »Če papež obišče Ukrajino, se bo vojna končala.« Iz Vatikana po zasebni avdienci kijevskega višjega nadškofa pri papežu sredi letošnjega novembra niso poročali o vsebini njunih razprav. Grško-katoliška in Rimsko-katoliška cerkev v Ukrajini si že več let želita, da bi sveti oče obiskal njihovo domovino. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Frančiška med zasebno avdienco v Vatikanu februarja 2020 povabil v Ukrajino.

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk FOTO: Vatican Media

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. (2005-2013) se ni odločil za potovanje v to vzhodnoevropsko državo, najverjetneje iz spoštovanja do pomislekov pravoslavnega moskovskega patriarhata. Doslej edini papež, ki je obiskal Ukrajino, je bil Janez Pavel II. (1978-2005), ki je to storil leta 2001. Zaradi njegovega obiska so odnosi med Katoliško in Rusko pravoslavno cerkvijo zašli v precejšnjo krizo.

Doslej edini papež, ki je obiskal Ukrajino, je bil Janez Pavel II., ki je to storil leta 2001.

Po izsledkih raziskav se v Ukrajini več kot 70 odstotkov državljanov izreka za pravoslavne kristjane. Konec letošnjega junija je pripadnost tamkajšnji Grško-katoliški cerkvi izreklo okoli devet odstotkov izprašanih, rimokatoličanov pa je približno en odstotek.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh