Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po svetu: Natov NE ruskemu pozivu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2021 / 12:56
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2021 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po svetu: Natov NE ruskemu pozivu
Jens Stoltenberg: O odnosu Nata z Ukrajino bo odločalo 30 zaveznic v Natu in Ukrajina in nihče drug. FOTO: Alexandros Michailidis/STA

Po svetu: Natov NE ruskemu pozivu

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zavrnil poziv Rusije Zahodu, naj Ukrajine ne sprejme v zavezništvo, in Moskvo v primeru nadaljnje agresije opozoril na resne politične in gospodarske posledice.

»O odnosu Nata z Ukrajino bo odločalo 30 zaveznic v Natu in Ukrajina in nihče drug. Ne moremo sprejeti, da skuša Rusija vnovič vzpostaviti sistem, v katerem imajo velike sile, kakršna je sama, vplivne sfere, kjer lahko nadzorujejo ali odločajo, kaj lahko storijo druge članice,« je poudaril Jens Stoltenberg. Kot je STA povzela poročanje tujih agencij, je rusko zunanje ministrstvo pred tem sporočilo, naj Nato uradno opusti izjavo iz leta 2008, ki odpira vrata nekdanjima sovjetskima republikama Ukrajini in Gruziji v Nato.

Na Hrvaškem zaradi snega in vetra težave v prometu

Hrvaško obalo je danes zasnežilo, zaradi močnega vetra so tudi zaprte mnoge cestne povezave z notranjostjo in na jadranski magistrali. Ustavljene so številne trajektne, katamaranske in ladijske linije, nekateri otoki so zato začasno odrezani od celine. Zaprt je Paški most, omejitev prometa je tudi na Krškem mostu. Voznikom svetujejo, naj se na pot ne odpravijo brez ustrezne zimske opreme, ki je sicer na nekaterih hrvaških cestah obvezna zgolj v času zimskih razmer.

Biden in Scholz poudarila pomen transatlantskega prijateljstva

Novi nemški kancler Olaf Scholz in ameriški predsednik Joe Biden sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da je transatlantsko prijateljstvo ključnega pomena za reševanje zdajšnjih in prihodnjih izzivov. Sogovornika sta poudarila trne vezi med državama, ki naj se v prihodnje še utrdijo, spregovorila pa sta še o spopadanju s pandemijo, podnebnih spremembah in krepitvi ruskih vojaških sil okrog Ukrajine. Biden je Scholzu še čestital ob imenovanju.

Nove sankcije ZDA zoper kitajske, mjanmarske in ruske uradnike

Potem ko so ukrep sprejele skupaj s Kanado in Veliko Britanijo ob svetovnem dnevu človekovih pravic, so ZDA včeraj uvedle nove sankcije zoper nekdanje državne uradnike Kitajske (zaradi zatiranja manjšine Ujgurov), Mjanmara (zaradi februarskega vojaškega udara) in Rusije (zaradi pomoči univerze Severni Koreji). »Odločeni smo postaviti človekove pravice v središče naše zunanje politike,« je jasen državni sekretar Antony Blinken. Pod sankcijami je tudi nekdanji mehiški guverner Mario Plutarco Maris Torres, vpleten v mučenja.

Tornadi divjajo po ZDA

Po ocenah lokalnih oblasti bi lahko divjanje tornada v ameriški zvezni državi Kentucky zahtevalo več kot 50 življenj. Tornadi z neurji povzročajo škodo tudi v drugih zveznih državah, v Illinoisu se je zrušila streha skladišča podjetja Amazon, v Arkansasu je tornado uničil dom starejših občanov, ena oseba je umrla, vsaj dva človeka sta izgubila življenje tudi v Tennesseeju. V Kentuckyju so že razglasili izredne razmere, guverner Andy Beshear pa je pojasnil, da gre za najhujše tornade v zgodovini zvezne države.

Eksplozija v palestinskem taborišču v Libanonu

Eksplozija v skladišču blizu mošeje v palestinskem begunskem taborišču pri mestu Tir na jugu Libanona je ranila vsaj deset ljudi. Odjeknilo je na odlagališču streliva borcev Hamasa, po trditvah palestinskega uradnika pa naj bi eksplodirale kisikove jeklenke, je poročala STA. Za varnost v begunskih taboriščih sicer skrbijo palestinske frakcije, medtem ko libanonska vojska – po dogovoru – v taborišča ne vstopa.

Donatorji bodo sprostili 280 milijonov $ za Afganistan

Mednarodni donatorji bodo po dogovoru iz zamrznjenih sredstev za Afganistan sprostili 280 milijonov dolarjev, namenjenih humanitarni pomoči. Afganistan se sicer po talibanskem prevzemu oblasti sooča s hudo humanitarno in ekonomsko krizo, ki jo je še poglobil umik mednarodne finančne podpore. Sredstva bosta prejela Sklad ZN za otroke (Unicef) in Svetovni program za hrano (WFP) – Unicef bo prejel 100, WFP pa 180 milijonov dolarjev.

Nalaganje
Nazaj na vrh