Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V ZDA odobrili poživitveni odmerek Pfizerja za najstnike

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 12. 2021 / 09:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2021 / 17:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V ZDA odobrili poživitveni odmerek Pfizerja za najstnike
Za starejše je poživitveni odmerek že odobren. FOTO: Tatjana Splichal.

Na kratko: V ZDA odobrili poživitveni odmerek Pfizerja za najstnike

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek, 9. decembra, odobrila izredno uporabo poživitvenega odmerka cepiva proti koronavirusu podjetij Pfizer/BioNTech pri najstnikih, starih 16 in 17 let. Za starejše je poživitveni odmerek že odobren.

Nekoliko kasneje je enak korak naredil tudi Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. S cepivom, ki ga je Pfizer razvil skupaj s podjetjem BioNTech, v ZDA že cepijo tudi otroke, starejše od pet let. Cepljenje in poživitveni odmerek ostajata skupaj z drugimi preventivnimi ukrepi (nošenje mask, izogibanje večjim množicam in slabo prezračenim prostorom) najboljši način za boj proti koronavirusu. T. M. 

Odobrili načrt za prenovo notranjosti katedrale Notre-Dame 

Francoska komisija za nacionalno kulturno in arhitekturno dediščino je odobrila načrt za prenovo notranjščine pariške katedrale Notre-Dame, ki ga je predstavila pariška nadškofija, je poročala STA. Ta med drugim predvideva vključitev sodobnih umetniških instalacij ter svetlobnih učinkov, ki pa je v javnosti naletel na kritike. Cerkvene oblasti po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vztrajajo, da načrt obnove ni revolucionaren ter da želijo obiskovalcem le ponuditi toplejšo dobrodošlico. V časopisu Le Figaro pa je bilo sredi tedna objavljeno mnenje, da je načrt »močno v škodo dekorju in verskemu prostoru«. Pod mnenje se je podpisalo približno 100 javnih osebnosti, a 20 strokovnjakov komisije za nacionalno kulturno in arhitekturno dediščino je v četrtek kljub temu načrt odobrila. M. M.

Svetovni dan digitalnega oddiha

Svetovni dan digitalnega oddiha, ki ga obeležujemo danes, 10. decembra, je globalno gibanje za mentalno dobro počutje, njegov namen pa je izobraziti ljudi o pomembnosti ohranitve realnega sveta. Ta dan je namenjen ozaveščanju mlajših generacij o mentalnem zdravju in posameznike vabi, da se naučijo ohraniti zdravo tehnološko-humano interakcijo. T. M. 

Pravosodni ministri EU o e-dokazih in o Evropskem javnem tožilstvu

Ministri za pravosodje EU bodo na zasedanju v Bruslju danes, 10. decembra, govorili o uredbi o elektronski dokazih, pri čemer bodo pregledali napredek v pogajanjih o tem dosjeju, ki je prednosten tudi za slovensko predsedstvo Sveta EU. Seznanili se bodo tudi s stanjem glede delovanja Evropskega javnega tožilstva, pri katerem sodeluje tudi Slovenija. Slovensko predsedstvo, v imenu katerega bo zasedanje vodil minister za pravosodje Marjan Dikaučič, bo ministre seznanilo z najnovejšim dogajanjem glede delovanja Evropskega javnega tožilstva. Ministrom se bo v razpravi pridružila tudi evropska javna tožilka Laura Kövesi. T. M. 

Spodnji dom nemškega parlamenta potrdil obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Spodnji dom nemškega parlamenta je danes, 10. decembra, potrdil predlog zakona, ki za zdravstvene delavce uvaja obvezno cepljenje proti koronavirusu. V Nemčiji je sicer vse glasnejša razprava o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle, čemur je med drugim naklonjen novi kancler Olaf Scholz. Za prvi korak v tej smeri, zaenkrat za zaposlene v ustanovah, kjer skrbijo za pomoči potrebne, kot so bolnišnice in zdravstveni domovi ter domovi za starejše, je danes glasovala velika večina poslancev. Cepljenje bo zanje obvezno od sredine marca prihodnje leto oziroma imajo do takrat čas, da dokažejo, da so ali cepljeni ali pa so covid-19 preboleli. T. M. 

Napoved ustanovitve stranke Vesna

Predsednica Ekologov brez meja Urša Zgojznik in predsednik Eko kroga Uroš Macerl sta najavila ustanovitev nove zelene stranke Vesna. Stranko bodo po poročanju STA ustanovili na kongresu prihodnji mesec, njeno predsedstvo pa bo dvojno. Kot pravijo, se bodo zavzemali za zeleno energijo, okolje, enakopravnost, polno vključenost žensk v vse pore družbe in socialno pravičnost. M. M.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh